Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Stockholm värst trafikdrabbat i Norden

Stockholm är den värst trafikdrabbade staden i Norden och den som pendlar dagligen genom huvudstaden tillbringar 90 timmar i kö per år. Det visar en ny undersökning från TomTom.

Den som tycker att det är hög trängsel i Stockholmstrafiken har inte fel. En ny undersökning från GPS-företaget TomTom visar att Stockholmstrafiken till och med är värst i Norden. Stockholm hamnar dessutom på en tolfteplats på listan över Europas värst trafikdrabbade städer.

 Sedan flera år tillbaka har TomTom varje år släppt sin årsrapport Congestion Index där trafiken i de största europeiska städerna analyseras utifrån biljontals datamätningar. Den senaste rapporten visar trafikläget under 2012 och för en stockholmsbilist är det ingen rolig läsning. Stockholm får ett index på 28 procent, vilket innebär att restiderna är i genomsnitt 28 procent längre jämfört med om trafiken skulle flyta helt fritt. Stockholms index på 28 procent placerar huvudstaden före storstäder som London, Milano och München. Under rusningstid förlängs varje timmes restid med 39 minuter. Allra värst är trängseln måndag morgon och fredag eftermiddag. Minst trängsel är det däremot måndag eftermiddag och fredag morgon. Enligt TomToms beräkningar innebär trängseln att en stockholmare som pendlar med bil minst 30 minuter varje dag tillbringar ungefär 90 timmar extra i bilen varje år.

 I Göteborg och Malmö ser det lite ljusare ut. Göteborg och Malmö får index på 19 respektive 10 procent och det betyder att göteborgarna spenderar 67 timmar extra i bilen medan malmöborna klarar sig undan med 30 timmar extra.

 Genomsnittet för Europa under 2012 är ett index på 24 procent och det är något sämre än 2011 års siffra. Mest synd är det om bilisterna i Moskva där restiderna är i genomsnitt 68 procent längre än vid fritt trafikflöde. Det innebär att den genomsnittliga moskvabilisten tillbringar 127 timmar extra i bilen varje år. På listan över Europas värst trafikdrabbade städer följs Moskva av Istanbul, Warsawa, Marseille, Palermo, Stuttgart, Paris, Rom och Hamburg.