Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Masarik/Shutterstock

Stockholmare har dålig koll på sina däck

Slitna däck med fel lufttryck. Det blev resultatet när Däckbranschen Sverige kontrollerade vad stockholmarna kör runt med för däck på sina bilar. "Lufttrycket bör kontrolleras regelbundet, även om bilen har automatisk lufttrycksövervakning", säger Fredrik Ardefors, Däckbranschen Sverige.

Vintern närmar sig och med den betydligt tuffare väglag. Inför hösten brukar Däckbranschen Sverige genoföra så kallade däckrazzior där de kontrollerar vad förarna vet om däcken de har på sina bilar.

Branschen har genomfört kontroller i Stockholmsområdet och då i Norrtälje, Täby, Vällingby, Huddinge och Kungsholmen. Totalt kontrollerades 225 bilar, med ett nedslående resultat.

Tre av fyra förare kontrollerar inte trycket i däcken, vilket branschen anser är allvarligt. Och med koll på lufttrycket menar branschen att trycket kontrollerats den senaste månaden eller att föraren vet när den senaste kontrollen gjordes.

– Lufttrycket bör kontrolleras regelbundet, även om bilen har automatisk lufttrycksövervakning, säger Fredrik Ardefors, Däckbranschen Sverige, i ett pressmeddelande.

Sveriges största och bästa vinterdäcktest finns att läsa online om du klickar på bilden.Sveriges största och bästa vinterdäcktest finns att läsa online om du klickar på bilden.Sveriges största och bästa vinterdäcktest finns att läsa online om du klickar på bilden.
Sveriges största och bästa vinterdäcktest finns att läsa online om du klickar på bilden. Foto: Patrik Lindgren

Är lufttrycket för lågt ökar bilens bränsleförbrukning och däcket slits också mer. Ett för lågt däcktryck kan också betyda att bilen blir instabil vid häftig inbromsning eller undanmanöver.

Ytterligare ett nedslående resultat i undersökningen var att var fjärde förare inte visste om att de åkte runt med slitna däck. En av fyra bilister hade ett däck med tre millimeters mönsterdjup, eller mindre.

TEST: Årets bästa (och sämsta) vinterdäck

– När däcken slits minskar mönsterdjupet och förmågan att tränga undan vatten när det är blött på vägen. Därför är det viktigt att ha koll på när däcken börjar bli slitna, så att man anpassar farten när det regnar. Annars kan greppet försämras och risken för vattenplaning öka. Minsta lagliga mönsterdjup på sommaren är 1,6 mm, säger Rickard Cosini, NTF.

Däckbranschen ska fortsätta sina razzior med undersökningar i Västra Götaland, Skåne och Gotland. Däckrazziorna sker i samverkan mellan Energimyndigheten, VTI, Däckbranschens informationsråd, NTF och Bilprovningen. Däckrazzior genomförs i samband med polisens trafikkontroller.