Stockholmare mest intresserade av bildelning
Invånarna i Sveriges huvudstad är mer intresserade av bildelning än invånare i andra europeiska städer. Det visar en undersökning från… ett bildelningsföretag.
Lynk & Co är inte som andra bilmärken. De utmanar det traditionella ägandet genom att erbjuda medlemskap, korttidsleasing och bildelning.
– Vi ser oss inte som ett bilmärke. Vi råkar ha en bil, men den är bara ett verktyg för att erbjuda mobilitet, har vd Alain Visser förklarat för oss på Teknikens Värld i en intervju.
Är man på rätt spår? Ja, det visar i alla fall en undersökning som gjorts av Ipsos på uppdrag av just Lynk & Co.
Över 8 000 personer har intervjuats i åtta europeiska städer, i topp ligger Stockholm där 56 procent var positiva till bildelning.
Stockholmarna har också fått peka ut områden som de anser behöver förändras. Skanstull på Södermalm hamnar i topp med 25 procent, därefter kommer Klarabergsviadukten och Sergels torg i City på 22 respektive 19 procent.
Huvudstadsbornas önskan generellt är att ersätta parkeringsplatser med mer grönska (60 procent), fler caféer och barer (33 procent) samt bänkar och platser för vila (27 procent).
Ute i Europa låter det annorlunda. I Bryssel är man minst imponerad av bildelning, bara 27 procent av de tillfrågade kan tänka sig att prova på. I Paris och Berlin är siffran 29 respektive 31 procent. Men plockar vi ut de unga i undersökningen (25-34 år) så är 66 procent positiva till fenomenet bildelning.
– Att bilar står parkerade 96 procent av tiden visar på att våra städer har stor outnyttjad potential. Jag känner mig motiverad av resultaten från undersökningen och jag är glad över att Europas invånare håller med oss om att göra våra städer mer öppna, tillgängliga och gröna. Det är dags för städer som anpassade för människor i stället för bilar, säger Alain Visser.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se