Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stölder av bildelar ökar igen

Stölder av bildelar till bilar blir allt dyrare för försäkringsbolagen. Under hösten 2019 bröts trenden och stölderna ökade igen. Enligt Larmtjänst är det ligor från Baltikum som ligger bakom stölderna.

Försäkringsbolagen och Larmtjänst baserar sin årsstatistik på tre typer av stölder. Det handlar om strålkastare, navigationssystem och rattar. De tre typerna anses representera alla typer av stölder av bildelar.

För 2019 noterar Larmtjänst 2 111 stöldtillfällen vilket är en minskning med åtta procent jämfört med 2018. Främst var det under det första halvåret som stölderna minskade. Under hösten, och främst i oktober, noterades en stöldvåg med flera rapporterade fall.

Historiskt har stölderna minskat jämfört med toppåren 2016 och 2017 men antalet stöldtillfällen för den här typen av stölder är fortfarande dubbelt så många som under åren 2012 och 2013.

I takt med att stölderna blivit fler har också kostnaderna för försäkringsbolagen öket. Trots minskningen under 2019 jämfört med 2018 ökade kostnaderna från drygt 162 miljoner kronor till 165 miljoner kronor. Ökningen är cirka 1,5 procent.

LÄS OCKSÅ: Tullverket kan inte stoppa smugglarna

Enligt Larmtjänst kan stölderna härledas till ligor med sina rötter i Baltikum. Det förklarar också den stora spridningen i antalet stölder per månad där framför allt oktober var en tuff månad med hela 387 rapporterade fall. Bara under årets tre sista månader kostade stölderna försäkringsbolagen drygt 70 miljoner kronor.

Värst drabbade av stölder av bildelar är storstäderna även om Stockholm noterade en minskning för 2019 jämfört med 2018. Skåne och Västra Götaland kunde rapportera fler stölder 2019 jämfört med 2018.