Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Stölder av entreprenadmaskiner ökar

Transportstölder har under juni och juli legat på ungefär samma nivå som förra sommaren enligt ny statistik från polisen. Däremot har antalet efterlysta entreprenadmaskiner ökat med över 100 procent under det första halvåret i år.

Under juni och juli anmäldes 57 respektive 65 transportstölder, vilket Larmtjänst konstaterar är ungefär samma nivå som i fjol – men färre än tidigare år. Även dieselstölder som tidigare varit ett stort problem fortsatt har minskat, då det skedde 195 stölder av diesel ur fordonstank i juni och samma siffra i juli. Under hösten 2022 såg man en topp, det vill säga att det stals mer än vanligt i och med höjt dieselpris, men nu menar organisationen att det pågår en nedåtgående trend.

Trots att de totala transportstölderna minskat visar statistiken ett trendbrott också, nämligen att stölder av entreprenadmaskiner tycks öka. Efterlysningen av fordonsslaget har under det första halvåret i år ökat med 102 procent jämfört med samma period 2022. Totalt har 111 maskiner efterlysts, varav 71 stals under det andra kvartalet, och endast fem procent har hittats.

Stulna entreprenadmaskiner ökar.Stulna entreprenadmaskiner ökar.Stulna entreprenadmaskiner ökar.
Stulna entreprenadmaskiner ökar. Foto: Larmtjänst

– Det finns en stor efterfrågan av maskiner ute i Europa och vi befarade tidigt att stölderna av maskiner skulle fortsätta under 2023, något som vi nu ser stämmer, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst i ett pressmeddelande.

Fordonstypen som är mest efterlyst är grävmaskiner, hjullastare och kompaktlastare. Även traktorer har efterlysts och av dem är 74 procent fortfarande försvunna.