Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ulianenko Dmitrii

Stölder av katalysatorer försätter öka extremt

Antalet stulna katalysatorer ökade med hela 4 000 procent under 2020. Hårdast drabbade är ägare av Toyota och Mitsubishi.

I oktober rapporterade vi om en kraftig ökning av stulna katalysatorer, och ny enligt statistik från Larmtjänst genomfördes det under helåret 2020 hela 3 197 stölder av katalysatorer i Sverige. Vilket är en ökning med sanslösa 4 000 procent jämfört med 2019 då 74 stölder rapporterades. Stölderna har orsakat skadekostnader på cirka 65 miljoner kronor och drabbar främst äldre Mitsubishi- och Toyota-modeller samt nyare transportbilar. Stölderna tog fart i början av 2020 och redan under januari rapporterades lika många stölder som under hela 2019.
– Det vi ser är att stölderna sker i syfte att komma åt de ädelmetaller som finns i katalysatorerna. Det är inte bara Sverige som är drabbat av dessa stölder. Storbritannien är ett annat land som är hårt drabbat av denna typ av stölder, säger Torbjörn Serrander, utredare, Larmtjänst.

Antal stulna katalysatorer under 2020.Antal stulna katalysatorer under 2020.Antal stulna katalysatorer under 2020.
1 AV 2
Antal stulna katalysatorer under 2020.
Foto: Larmtjänst
2 AV 2
Foto: Larmtjänst

Under andra kvartalet dalade utvecklingskurvan vilket tros bero på stängda gränser i många grannländer till följd av corona-pandemin. Under tredje och fjärde kvartalet tog stölderna fart igen och enligt Larmtjänst är det främst organiserade stöldligor som ligger bakom detta.
– Brotten tycks i stor utsträckning begås av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Delarna antas i stor utsträckning föras ut ur landet för att användas som reservdelar, säger Torbjörn Serrander.

Men det är inte bara antalet stulna katalysatorer som har ökat under året. Andelen övriga bildelar som stulits under året har stigit med 3,8 procent, totalt 2 192 stölder. Enligt statistiken är det främst krockkuddar som stjäls och hårdast drabbade är ägare av bilar från BMW, men även bilar från Mercedes, Volvo, Volkswagen och Audi är utsatta. Skadekostnaderna under året ökade med 12 procent till cirka 184 miljoner kronor, utöver kostnaden för katalysatorstölder.