Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stor bedrägerihärva med falsk motorolja avslöjad

En gigantisk bedrägerihärva med enorma mängder billig motorolja som utger sig för att vara premiumolja har upptäckts i Moskva.

Fusk med motoroljor är inget nytt påfund. Historierna om bilverkstäder som säger sig fylla på fin helsyntetisk olja när det i själva verket är någon billig och dålig mineralolja är många. Men det fusk som nu har avslöjats i Rysslands huvudstad Moskva är betydligt större än några bilverkstäders småfusk.

Det var helgen innan jul som rysk polis stormade en olaglig verksamhet som tillverkade, förpackade och sålde billig motorolja som sedan såldes under kända varumärken. Flaskorna och behållarna såg ut att komma från märken som Shell, Mobil 1 och Total. Polisen hittade även massor av förpackade oljor som såg ut som originaloljor från Ford, Mazda och Toyota.

Totalt fann man vid razzian över 70 ton motorolja förpackad i mer än 80 000 flaskor som stod klara för försäljning. Utöver de färdigförpackade produkterna fann man även stora mängder förpackningar och falska etiketter med ovan nämnda varumärken.

Enligt det ryska departement som handhar ekonomisk brottslighet och korruption i landet har förfalskningen av oljor varit en bra affär för skurkarna som stod bakom verksamheten. Uppemot 1,5 miljarder kronor årligen sägs de ha gått med vinst.

Fem personer har anhållits, inklusive en person som försökte fly till Kina.

Antagligen måste många ryssar ta en titt på vad det är för olja de har hällt i sina bilar, och så hoppas vi att Sverige och övriga Europa har sluppit ta del av den falska oljan.