Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080722-fiat-bmw-stor-mini
080722-fiat-bmw-stor-mini
080722-fiat-bmw-stor-mini
080722-fiat-bmw-stor-mini

Stor-Mini kan byggas på Fiat-grund

Härom veckan blev det känt att BMW och Fiat ska ingå ett samarbete för att ta fram en plattform till nästa Mini Cooper och Fiat Grande Punto. Nu verkar det som att samarbetet även kan generera något så motsägelsefullt som en stor Mini.

För ett par veckor sedan presenterades det omaka paret Fiat och BMW. Italienarna och tyskarna ska tillsammans utveckla en plattform för kommande generationer av Mini Cooper, Fiat Grande Punto och kanske även nästa Alfa Romeo MiTo. Nu rapporteras det att samarbetet även kan leda till att Fiat lånar ut en plattform som ska bli grund för en större Mini-modell.

Fiats plattform, som kallas C-Evo förväntas utgöra grundstommen i en ny Mini-modell som planeras till 2015. Bilen tros bli betydligt större än nuvarande Mini Clubman. Då C-Evo-plattformen ska kunna husera både framhjulsdrift och bakhjulsdrift kan det bli möjligt med någon slags crossover-modell från Mini. Men först och främst ska plattformen ge upphov till en ny Alfa Romeo 147.

Förutom plattformar ska BMW och Fiat även utveckla en serie små motorer, bland annat en 1,6-liters fyra och en, förmodligen, supersnål liten trecylindrig 1,2-liters motor. BMW och Fiat ska enligt uppgift spara omkring 150-200 miljoner euros vardera på samarbetet.

Läs mer