Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Susie Hedberg/Shutterstock

Stor osäkerhet om midsommartrafiken

Flera stora midsommarevenemang är inställda på grund av coronapandemin. Men flera restriktioner för hur och när vi kan och får resa är hävda vilket skapar en stor osäkerhet på Trafikverket. ”Det här är en situation som vi aldrig tidigare stått inför, vi vet väldigt lite om hur trafiksituationen kommer att bli på torsdag”, säger Trafikverkets Bengt Olsson.

Den svenska midsommartrafiken brukar vara relativt förutsägbar. På torsdag eftermiddag är det köer ut från de stora städerna, några timmar senare kommer de första gästerna fram till våra klassiska sommarorter och trafikkaoset pågår en stund in på midsommaraftonens förmiddag.

När alla som firat helgen ska hem igen brukar trafiken spridas ut lite mer på flera dagar. Några åker hem redan på lördagen och många reser under en längre tid på söndagen.

Trafikverket brukar varna för hög trafikbelastning på flera stora vägar och på de mindre vägarna runt de orter där det hålls stora firanden.

Men i år är inget sig likt.

Alla restriktioner som rört resande är hävda – för alla som inte har symptom på covid-19 – vilket av allt att döma betyder att fler kommer att resa än tidigare under våren. Många har också längtat efter att få träffa släkt och vänner och sett fram emot att få fira tillsammans.

Men rekommendationen på att vara maximalt 50 personer gäller fortfarande vilket fått flera stora festarrangörer att ställa in sina evenemang. Att några fortfarande är korttidspermitterade kan betyda att resandet också sprids ut något mer än vanligt även i början på helgen.

– Trakten runt Siljan brukar ha riktigt stora evenemang som samlar tiotusentals personer. Men allt det där är inställt så frågan är om det också påverkar resandet, säger Trafikverkets Bengt Olsson.

– Likadant är det på Öland. Kommer lika många att resa dit trots att det inte arrangeras några gemensamma firanden? Och hur påverkar det då trafiken på vägarna till Ölandsbron? Vi vet väldigt lite om hur trafiken kommer att se ut i år.

LÄS OCKSÅ: Så många vill ta bilen på semestern i år

Frågan är om årets midsommartrafik kommer att bjuda på samma flockbeteende som på bilden. Foto: Dream Master/Shutterstock

Liseberg, Skara sommarland, Ölands djurpark – listan på klassiska resmål under midsommar och sommaren är lång men flera nöjesparker har restriktioner på grund av pandemin.

– Kanske kommer vi att få se andra orter som lockar många besökare eller att det blir många fler firanden men med färre personer på varje ställe. Det här kan skapa nya områden med trafikproblem.

Under våren har Trafikverket sett en minskning av trafiken men under de senaste veckorna har den ökat igen. Nu är nivån mellan 90-95 procent av en vanlig situation. Under vårens stora helger minskade trafiken med 20-30 procent jämfört med förra året, en minskning som kan hålla i sig även under midsommar och semesterperioden.

Samtidigt har fler tänkt sig att fira semester hemma i Sverige vilket ökat trycket i flera branscher. Det säljs båtar, husvagnar och husbilar i stora mängder vilket kommer att påverka trafiken i sommar.

– Vi räknar med att vi har många förare ute på vägarna som aldrig förr kört en husbil eller bil med husvagn, det kan öka riskerna samtidigt som trafiken ökar när fler vågar röra på sig igen.

Bengt Olssons råd inför midsommartrafiken är att ha tålamod, inte stressa och att ta resan som en del av firandet. Att Trafikverket inte vet så mycket om hur trafiken kommer att se ut betyder också att vi som är på vägarna behöver vara förberedda och ute i god tid.

– Försök också att välja mötesseparerade vägar så långt som det är möjligt, det gör skillnad, säger Bengt Olsson.

En nyhet för i sommar är att Trafikverket kommer att arbeta mer med hastighetsanpassning, alltså lägre tillåten hastighet på vissa sträckor, samt regleringar för tung trafik under vissa tider.

– Vi har gjort försök med att till exempel ha omkörningsförbud för tunga lastbilar under vissa tider och det har fallit bra ut. Det kommer vi att fortsätta med för att undvika köer och farliga situationer, säger Bengt Olsson.

Farliga vägar i midsommar

• E10 Hela sträckan, från Luleå i söder och via Kiruna till Å i Norge

• E12 Hela sträckan, från Mo i Rana i Norge via Blå vägen i Sverige till Umeå.

• E14 Hela sträckan, från Trondheim i Norge via Åre och Östersund till Sundsvall.

• E20 Göteborg–Laxå, vägen söderut för alla som ska till västkusten och norrut för alla från kusten som ska till Dalarna.

• E22 Kalmar–Norrköping, vägen som tar folk från Mälardalen till firande på Öland.

• E45 Göteborg–Östersund, vägen för alla som ska till Åre eller västra Dalarna och Värmland

• Rv26 Halmstad–Jönköping (Nissastigen) samt Mariestad–Mora, vägen för alla som ska till festplatser i Skåne i söder, eller tvärtom till Dalarna om du bor Skåne.

• Rv50 Örebro–Borlänge, kortaste resvägen från Mälardalen till Siljanstrakten.

• Rv70 Enköping–Sala, en del av riksväg 70 som är smal och med flera hastighetsbegränsningar.

• Falsterbonäset Många småvägar där flera som ska fira midsommar brukar trängas.

• Ljungby Trafikarbete på E4:an utanför Ljungby som kan skapa köer i sommar.