Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: RM Sotheby's

Stor samling klassiska bilar på auktion i Portugal

I förra veckan berättade vi om Bonhams supersportbilsauktion i Genève i september. Är du sugen på lite äldre bilar, ta en titt på denna auktion i Portugal. Vad sägs om en brasiliansk Alpine, en Citroën med två motorer eller  en, nej två, Jaguar E-Type serie 1?

Är de supersportbilar vi berättade om i förra veckan lite för nya och dyra för att passa din smak? Då kanske den auktion som ska hållas i Comporta, strax söder om Lissabon i Portugal, den 21 september i år, mer av ditt intresse? Mer än 130 bilar, många av klassiskt snitt, ska gå under klubban.

Hela auktionen är verket av en enskild samlare, Ricardo Sáragga, som samlat bilar under 30 års tid. Fokus på samlingen har varit att ha bilar, främst sportbilar, från olika eror, för att kunna följa den tekniska och utseendemässiga utvecklingen. Till de utauktionerade bilarna hör därför både exemplar från det tidigaste 1900-talet, upp till nutid. Äldsta bilen på auktionen är en De Tamble Model G Roadster, från 1911. Nyaste är en Aston Martin V8 från i förfjol. Ett särskilt fokus har också varit på bilar med portugisisk historik, exempelvis den udda mikrobilen Sado 550, av vilken ett exemplar från 1983 auktioneras ut.

Sado 550Sado 550Sado 550
Sado 550 Foto: RM Sotheby's

Vilka är då dyrgriparna i auktionen? Eller de på annat sätt speciella objekten? Högst värderad är en Bentley 8-Litre Tourer från 1931, som väntas gå för mellan sju och åtta miljoner kronor. Därefter följer en Porsche 911 Carrera RS 2,7 från 1973, en av endast fem i en speciell orange kulör, som levt hela sitt liv i Portugal. Den värderas till mellan 4,5 och 5,5 miljoner kronor. Värderad till över fyra miljoner är också en Delahaye 135M Cabriolet by Chapron från 1939 och en WD Denzel 1300 från 1955. Den sistnämnda var en kortlivad, och tämligen bortglömd, österrikisk konkurrent till Porsche – under de tidiga åren.

De Tamble Model GDe Tamble Model GDe Tamble Model G
De Tamble Model G Foto: RM Sotheby's

Till de intressantare objekten hör även en, nej två, Jaguar E-type Serie 1. Den ena är en coupé, den andra en roadster, och de är från 1961 respektive 1962. Den tidigare är den högst värderade, med ett uppskattat pris på mellan 1,4 och 1,6 miljoner kronor. Ytterligare en bortglömd sportvagn från 1950-talet är DB, som framgångsrikt tävlade i lopp som Mille Miglia och Le Mans. Den DB Type HBR från 1951 som auktioneras ut tillhörde från början portugisiske privatföraren José Emídio da Silva, som framgångsrikt tävlade i backtävlingar och rallyn under tidiga 1950-talet.

Willys Interlagos CoupéWillys Interlagos CoupéWillys Interlagos Coupé
Willys Interlagos Coupé Foto: RM Sotheby's

Till de mer udda inslagen i samlingen hör en 1963 års Willys Interlagos Coupé. I allt väsentligt är det samma bil som Alpine A108, men licensbyggd i Brasilien av den lokala Willys-fabriken (ja, de med jeepen). Versionen visades först på bilasalongen i São Paolo 1961, och namnet Interlagos är taget från den kända tävlingsbanan. Det förstås lätt att detta är en ovanlig bil, särskilt i den gula färgsättningen med vit interiör. Även en ”vanlig” Alpine, en A110 – samma typ som du kan läsa om i senaste numret av Moderna Klassiker, finns till auktion. I kategorin udda fordon finns även en Citroën 2CV 4x4, en modell som åstadkom fyrhjulsdrift genom att helt enkelt dubblera drivlinan, med en motor, växellåda och bensintank till vardera hjulaxel. Inte ens 700 exemplar av dessa tillverkades, och just detta exemplar ska ha tillverkats i Mangualde, Portugal, där också produktionen av 2CV höll ut som längst – ända in på 1990-talet. (Vi provkörde 2CV 4x4 i Teknikens Värld nummer 12/1985.)

Citroën 2CV 4x4Citroën 2CV 4x4Citroën 2CV 4x4
Citroën 2CV 4x4 Foto: RM Sotheby's

Bilder på de nämnda bilarna ser du i galleriet nedan. Är du intresserad av någon annan av de över 130 bilarna? Kolla då in RM Sothebys egna hemsida genom att klicka här. Notera att ingen av de utauktionerade bilarna har några satta reservationspriser. Kanske finns det därmed möjlighet till fynd?