Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080512-trängsel-skuld
080512-trängsel-skuld
080512-trängsel-skuld
080512-trängsel-skuld

Stor skuld för trängselskattesmitare

Det blir allt vanligare med bilister som smiter från trängselskatten i Stockholm. Drygt 12 000 personer delar på en skuld till kronofogden som uppgår till hela 107 miljoner. Skulden ökar med en miljon varje månad.

I och med trängselskattens införande har stockholmarna visat sig vara ett kreativt släkte. Direkt efter skattens införande var det många som experimenterade med olika sätt att slinka igenom betalstationerna utan att behöva betala för sig. Oftast handlade det om att på olika sätt försöka dölja sin registreringskylt. Andra var än mer kreativa. För två års sedan rapporterade vi till exempel om den företagsamme tillika kriminella individen som tryckt upp dekaler som var utformade som Miljöpartiets språkrör, Peter Erikssons registreringskylt. Någon åkte runt med skylten i Stockholm och Peter Eriksson debiterades varje gång skylten passerade en betalstation, trots att Peter Erikssons bil stod parkerad i Norrbotten.

Det smitningssätt som verkar vara mest framgångsrikt och som håller i sig än i dag är att låta någon stå målvakt för bilen. De 12 200 personer som står för skulden på 107 miljoner kronor är så kallade bilmålvakter som inte har några utmätningsbara tillgångar. Bilen står registrerad på målvakten men den ägs och körs av någon helt annan. Nu börjar myndigheterna se verksamheten som ett växande problem.

– Det här har blivit mycket värre än vi trodde. Fortsätter utvecklingen på samma sätt ökar skulden med tio miljoner kronor varje månad, säger Alena Koren vid Kronofogdemyndigheten till Dagens Nyheter.

Ett exempel på en av dessa bilmålvakter är en man som på pappret har 129 bilar. Hans skuld till Kronofogden uppgår i dagsläget till över en halv miljon kronor. Pengar som bara kommer från uteblivna trängselskatter och som Kronofogden inte kan driva in.