090612-chrysler-förändringar

Stora förändringar väntar Chrysler

Tidigare i veckan godkändes Fiats köp av Chrysler. Nu kan omstöpningen av det svårt krisdrabbade Chrysler äntligen påbörjas. En av Chryslers framtida uppgifter blir att sälja närmare tio Fiat- och Alfa Romeo-modeller i USA.

Efter att tillfälligt ha stoppat förhandlingarna godkände USA:s högsta domstol tidigare i veckan Fiats övertagande av Chrysler LLC. Under gårdagen blev det dessutom känt att Fiats vd Sergio Marchionne tar över rodret även i Chrysler. Marchionne lär därmed inte få en ledig stund på lång tid framöver då han ska vända det krisdrabbade Chrysler på rätt köl. Chrysler nuvarande vice ordförande Jim Press fortsätter på sin post och blir Marchionnes andreman. Chrysler tidigare vd Bob Nardelli lämnar således sin post.

Men det är inte bara i ledningen det stökas om för Chrysler. Även i modellutbudet kommer Fiats ägande att märkas i hög grad. Ett omfattande modellutbyte ska se till att Chryslers modellutbud förvandlas från det nuvarande stora och törstiga till ett litet, modernt och effektivt. Den första italienaren som tar turen över Atlanten blir lilla Fiat 500 som ska börja tillverkas i Chryslers fabrik i Toluca, New Mexico. Det ryktas om att Chrysler även kan komma att använda plattformen från 500 för att skapa en egen minibil.

Alfa Romeo MiTo ska enligt Detroit Free Press även den ta sig över Atlanten. Inledningsvis blir det dock bara plattformen. MiTo:s plattform ska användas för att ge Chrysler en konkurrent till de framgångsrika Honda Fit, Ford Fiesta och Toyota Yaris. Det blir troligtvis Dodge som får sätta sitt märke på en framtida småbil i MiTo-storlek.

Den plattform Chrysler kommer att använda allra flitigast tros bli den som utgör grund för nästa generation Alfa Romeo 147, Fiat Grande Punto och Lancia Delta. Redan nästa år får vi européer bekanta oss med den nya Golf-klassgenerationen som på Alfa-språk ska heta Milano. Även Alfa Romeo 159:s ersättare Giulia som kommer 2011, ska enligt tidigare uppgifter exporteras till USA. Förutom de olika plattformarna ska Chrysler även få tillgång till Fiats bränslebesparande Multiair-teknik. Multiair är ett nytt elektrohydrauliskt styrsystem för förbränningsmotorns ventiler som sägs  öka effekten med tio procent medan förbrukning och koldioxidutsläpp sänks med samma procentsats.

Läs mer