Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080826-chevrolet-förändring080826-chevrolet-förändring080826-chevrolet-förändring
080826-chevrolet-förändring

Stora förändringar väntar för Chevrolet

General Motors-ägda Chevrolet står inför stora omvälvningar de närmaste åren. De krisande finanserna måste vändas på rätt köl samtidigt som nya miljökrav ska uppfyllas. Chevrolets åtgärder består i stort av att lansera en hel radda nya modeller, samtidigt som flera gamla går i graven.

General Motors, precis som de två Detroit-syskonen Chrysler och Ford, står inför den kanske största krisen i företagets historia. Amerikanska analytiker har till och med spekulerat i att GM inte är långt ifrån en konkurs, något som dock slås bort av GM själva. Den rådande miljödebatten och bränslepriserna tvingar dock de amerikanska biltillverkarna att lägga om fokus totalt. För Chevrolet innebär det att några av de gamla och törstiga bilarna byts ut mot mindre, snålare och mer lönsamma modeller.

Först ut av de nya modellerna blir en ny Aveo. 2011 väntas den nya modellen, som även sägs få starka drag av något av koncepten Groove eller Trax som visades för ett år sedan. Nya Aveo förväntas bli en liten bil av europeiskt snitt. Något större än Aveo är sedanen Cruze som visades i sin nya kostym redan i förra veckan. Chevrolet sätter stort hopp till Cruze, som blir märkets första riktiga globalt säljande bil. Icke att förglömma är naturligtvis den rejält upphaussade Chevrolet Volt – plug in-hybriden som är GM:s stora hopp. Det talas om en Volt-lansering någon gång 2010-2011. Framöver ska tekniken från Volt även användas i andra modeller inom GM-släkten.

På grund av de ekonomiska bekymren och de kommande CAFE-reglerna har däremot en ny Impala lagts i malpåsen. Det var tänkt att en ny generation skulle komma de närmaste åren. Men i stället får nuvarande Impala kämpa på några år ytterligare. Bristen på dollar får dessutom konsekvensen att det inte blir något ansiktslyft för storsäljaren Malibu, rapporterar Automotive News. Nya Camaro lanseras i februari nästa år som planerat, däremot verkar det som att Cabriolet-versionen får vänta, återigen på grund av ekonomiska problem. Denna kan tvingas vänta så länge som till 2012, då även nya Corvette C7 presenteras. Retrokombin HHR får en teknisk och utseendemässig uppdatering 2010, medan Tahoe och Suburban får vänta på sina.

Enligt Automotive News är det även klart att den klassiska Chevrolet-suven Trailblazer läggs ned till förmån för den nya crossovern Traverse. Beslutet att avskaffa Trailblazer är, precis som merparten av förändringarna inom Chevrolet, en direkt följd av miljödebatten, bränslepriserna och de ekonomiska svårigheter dessa har inneburit för Chevrolet.

Läs mer