Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Storbritannien tillåter självkörande bilar

Självkörande bilar på motorvägarna i Storbritannien. Ja, det kan bli verklighet redan i år. Därmed tar britterna täten bland de länder som vill införa ny teknik för att få en säkrare trafikmiljö.

Flera biltillverkare har efterlyst regler om hur teknik för självkörande bilar ska få användas. I Europa, och därmed i Sverige, är det i dag inte tillåtet att släppa taget om ratten, även om bilen i flera fall klarar av att köra på egen hand.

Men när britterna lämnade EU ökade möjligheten att skapa egna regler och bland annat då för självkörande bilar.

I veckan annonserade den brittiska regeringen att automatisk filkörning, ALKS-system, bör kunna tillåtas på motorvägar och i hastigheter under 60 km/h.

Den brittiska regeringen vill ligga i framkant med att tillåta den nya tekniken och förutspår att 40 procent av de nya bilar som säljs 2035 har teknik för att kunna köra mer eller mindre utan en förare. Myndigheten säger att införandet av den nya tekniken kommer att skapa nya jobb inom bilindustrin och också förbättra trafiksäkerheten.

LÄS MER: Tesla Model 3 på Autopilot kraschade in i vält lastbil 

https://youtu.be/tlThdr3O5Qo

Försäkringsbolag skeptiska

Brittiska försäkringsbolag varnar för den nya tekniken om den inte samtidigt regleras och kontrolleras. Bolagen menar att begreppet ”självkörande” missuppfattas av bilägarna med olyckor som följd. 

Försäkringsbolagen tar den senaste tidens olyckor i USA som exempel och menar att bilförare tror att bilen kan köra sig själv och släpper kontrollen helt. Just nu utreds cirka 20 olyckor som inträffat med Tesla-bilar i USA och där deras Autopilot varit inblandad.

LÄS OCKSÅ: Tesla överger radar vid självkörning 

I dag är det olika regler på olika bilmarknaden världen över vilket ställer till problem för biltillverkarna som måste anpassa systemen på olika sätt. Att myndigheter inte lyckats skapa en global standard har försenat tekniken och självkörande fordon utvecklas nu för specifika miljöer, till exempel stängda logistikcenter, parkeringsplatser och områden där det inte får vistas människor.

Enligt biltillverkarna är det möjligt att redan i dag låta en bil köra utan förare på motorväg och större landsvägar. Flera stora taxibolag och mobilitetsleverantörer testar självkörande fordon i stadsmiljö och ser stor potential i förarlösa person- och godstransporter i framtiden.