Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080521-usa-bilbälte
080521-usa-bilbälte
080521-usa-bilbälte
080521-usa-bilbälte

Stormagade amerikaner nobbar bältet

Förutom de uppenbara hälsoriskerna som följer med kraftig övervikt, löper överviktiga amerikaner större risk att dö i bilolyckor. Orsaken är att många struntar i att använda säkerhetsbältet.

I takt med att den amerikanska befolkningens midjemått växer har biltillverkare fått se sig tvungna att göra bilsätena både större och kraftigare och säkerhetsbältena har fått göras längre och längre. För ungefär tio år sedan gjordes bältena 30 centimeter längre än standarden. Nu är vissa bälten halvmetern längre än vad föreskrifterna kräver. Men trots biltillverkarnas ansträngningar verkar många överviktiga amerikaner tycka att säkerhetsbältet är allt för obekvämt.

Endast 70 procent av de överviktiga använder bältet, jämfört med 83 procent av den totala befolkningen, visar en studie från Vanderbuilt University.

– Vi har noterat att när vikten går upp, går bältesanvändningen ned, säger David Schlundt på Vanderbuilt University till Detroit News.

Bland de som väger mest använder bara 55 procent säkerhetsbälte. De som lider av sjuklig fetma, med ett BMI på över 40, löper 2,25 gånger högre risk att omkomma i en bilolycka. Studier visar att ungefär 40 miljoner amerikaner är överviktiga och tre miljoner är sjukligt feta. Men det är inte bara bristande bältesanvändning som utgör en risk för överviktiga. Sjukdomar som uppstår till följd av övervikten är också en riskfaktor i trafiken, precis som hjärtproblem och andra svåra sjukdomar.

Studien från Vanderbuilt University visar även att många gravida kvinnor inte använder säkerhetsbälte. Många höggravida kvinnor finner bältet obekvämt och struntar i att använda det, och utsätter därmed sig själva och barnet för livsfara. Universitetet i Michigan har kommit fram till att 192 foster skulle kunna räddas varje år i USA om gravida kvinnor använde säkerhetsbältet.

Läs mer