Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mipan / Shutterstock

Stort beslag av katalysatorer i Malmö

Mer än 500 katalysatorer har beslagtagits av polisen i Malmö. Polisen tror att tillslaget kan leda till en minskning av det stora antalet katalysatorstölder i Sverige.

Vid en kontroll i Malmö under tisdagen beslagtog polisen drygt 500 katalysatorer, rapporterar Sydsvenskan. Polisen utgår från att katalysatorerna är stulna. Sju män greps och har anhållits misstänkta för grovt häleri. Det stora antalet katalysatorer gör att polisen tror att de gripna är delaktiga i en organisation.

Polisen tror att tillslaget ska leda till att katalysatorstölderna i södra Sverige minskar. Bara under årets första fem veckor stals 75 katalysatorer i Malmö kommun. Under fjolåret ökade antalet katalysatorstölder explosionsartat. Polisens statistik säger att det under 2018 genomfördes 17 katalysatorstölder i Sverige. 2019 steg siffran till 74. När året var slut fanns drygt 3 000 anmälda katalysatorstölder.

Att katalysatorer stjäls och förs ur landet beror på de ädelmetaller som är nödvändiga för den katalytiska avgasreningen. Katalysatorer kan innehålla platina, palladium och rodium. Även om mängderna är väldigt små är det lönsamt eftersom exempelvis rodium är en väldigt dyr ädelmetall.