Stort samarbete för laddstationer i Europa

Fyra stora biltillverkare går ihop för att bygga ett nätverk av snabbladdare för elbilar längs de stora vägarna i Europa.

Magnus Kvandal

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company och Volkswagen-gruppen planerar ett nytt samarbete för att bygga ett nätverk av snabbladdare längs stora motorvägar i Europa. Laddstationerna kommer att börja byggas under 2017.

Laddstationer ska byggas på 400 platser runt om i Europa, och kommer att kunna användas av alla bilar med CCS-kontakt. CCS, eller Combined Charging System, använder en kontakt som passar i bilar från bland andra Volkswagen, General Motors, BMW, Daimler, Ford, Fiat Chrysler och Hyundai.

Laddstationerna kommer att leverera upp till 350 kW vilket kan jämföras med Teslas Superchargers, som levererar 120 kW. Med den effekten ska det gå att fylla på 30 mils räckvidd på 20 minuter.

Företagen bakom projektet utlovar tusentals snabbladdare till år 2020. Målsättningen är att möjliggöra långresor med elbilar med ett öppet nätverk av laddare.

Bilar från Tesla, Nissan Toyota med flera använder andra typer av laddkontakter. Det är oklart om de kommer att kunna använda de nya laddstationerna.