Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090312-saab-varslar-750
090312-saab-varslar-750
090312-saab-varslar-750
090312-saab-varslar-750

Storvarsel i Trollhättan

Saab Automobiles anställda möttes på torsdagsmorgonen av ytterligare ett tråkigt besked. 750 anställda, därav 100 tjänstemän, varslas i Trollhättan om uppsägning.

Nu varslas 100 tjänstemän och 650 kollektivanställda på Saab Automobile i Trollhättan. Skälen till de nya varslen är framförallt två. Det första är den kraftigt vikande försäljningen som gör att produktionstakten måste sänkas. Det andra har att göra med rekonstruktionen av Saab, företaget måste bli attraktivt för en ny ägare. Detta innebär att det framöver kan komma ytterligare varsel.

– Det är möjligt att det under rekonstruktionsarbetet kommer fler krav på ytterligare åtgärder, säger Gunilla Gustavs på Saabs produktkommunikation till Göteborgs-Posten.

Förutom varslen uppges Saab även överväga att förkorta arbetstiderna och senarelägga lönerevisionen. Saab har fram tills nu klarat krisen utan några varsel. Men det här årets inledande två månader har varit katastrofala sett till försäljningen. Sedan det stod klart att GM lämnar Saab åt sitt öde har orderingången halverats och Saab-ledningen räknar med att förlusten för 2009 blir lika stor som i fjol, det vill säga tre miljarder kronor. Saab har under de senaste tio åren gått från att ha omkring 10 000 anställda till dagens 4 000. Just nu ser läget mörkt ut för Saab, men trots allt finns det hopp.

– När vi har en investerare och nya modeller kommer vi att behöva återanställa, säger Gustavs till GP.

Läs mer