Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo

Studenter ska åka förarlöst i Göteborg

Förarlösa bilar ska frakta runt studenter mellan olika campusområden i Göteborg i framtiden. Hur länge det dröjer tills premiärturen går av stapeln är dock inte klart.

I Göteborg ska studenterna i framtiden kunna åka i en förarlös bil mellan stadens olika campusområden. Det är är åtminstone det som är ambitionen med det nya projekt som Göteborgs Universitet har i samarbete med Chalmers och flera olika företag.

Sedan tidigare vet vi att landsvägarna runt Göteborg ska trafikeras av hundra självkörande bilar under det här året. Projektet kallas Drive Me och det är bland annat Volvo som står bakom det. Under bilsalongen i Detroit lämnades förra helgen nyckeln till den första bilen över till en familj från Göteborg. 

Men i det här projektet, som kallas Copplar, är det tänkt att de självkörande bilarna ska trafikera de olika campusområdena i Göteborgs innerstad, vilket naturligtvis betyder många fler tekniska utmaningar. Såhär skriver Chalmers på sin hemsida:

"Syftet är att ta första steget mot vår vision om en kommunikativ självkörande bil som klarar både utmanande stadstrafik och olika väderförhållanden. Fokus är på samverkan mellan fordon för att säkert kunna navigera i komplexa och föränderliga innerstadsmiljöer."

När den första studenten kan åka med en självkörande bil till nästa föreläsning är oklart.