Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nästan var femte svensk har varit involverad i en parkeringsolyckaNästan var femte svensk har varit involverad i en parkeringsolyckaNästan var femte svensk har varit involverad i en parkeringsolycka
Nästan var femte svensk har varit involverad i en parkeringsolycka Foto: Shutterstock

Studie: 1 av 5 svenskar har krockat på parkeringen

En undersökning från bilkamera-företaget Nextbase visar att nästan var femte svensk har varit inblandad i en bilolycka på en parkeringsplats – och att mer än en av tre svenskar medger till att ha repat en annan bil med sin bildörr.

Att hitta en parkeringsplats, lugnt och säkert parkera bilen och därefter kliva ut ur fordonet utan yttre åverkan tycks vara mycket begärt av den svenske bilföraren. Det visar en studie gjord av företaget Nextbase, som specialiserar sig på bilkameror, så kallade ”dash cams”, vilka spelar in händelser runtom fordonet.

Företaget har studerat svenska folkets parkeringsvanor och funnit att 18 procent av alla svenska förare någon gång har kört in i en parkerad bil. Högst representation i den statistiken har, kanske föga förvånande, 18- till 24-åringar, där 25 procent erkänner till att ha krockat in i ett stillastående fordon.

Så mycket som 38 procent, mer än var tredje förare, säger sig ha repat en annan bil med egna bildörren. Där är det männen som är värst med en statistik på 42 procent. Var fjärde svensk (25 procent) har dessutom varit inblandad i en smitningsolycka – en så kallad ”hit and run”.

Parkeringsolyckor är vanligare än man tror i Sverige.Parkeringsolyckor är vanligare än man tror i Sverige.Parkeringsolyckor är vanligare än man tror i Sverige.
Parkeringsolyckor är vanligare än man tror i Sverige. Foto: Shutterstock

Nextbase dashcam-expert Robert Ingebretsen påtalar vikten av tålamod och koncentration bakom ratten.

– Det spelar ingen roll vilken hastighet du kör i när du sitter bakom ratten, du måste vara helt koncentrerad hela tiden. Planera din resa och åk tidigt så att du inte har bråttom och tänker klart när du är på väg, säger han.

Över 40 procent av svenska förare har upplevt ett inbrott i bilen. Lägst chans till bilinbrott fanns det i norra Sverige där endast 33 procent hade erfarenhet av detta, medan det var högst i södra mellersta Sverige med en siffra på 44 procent. I Stockholmsregionen är den siffran en procent lägre.

Robert Ingebretsen är överraskad över den höga svarsfrekvensen när det kommer till antalet parkeringsolyckor.

– Det är förvånande hur många olyckor som sker på våra parkeringsplatser, säger han.

Undersökning är gjord av YouGov på uppdrag av Nextbase. Antalet svarande i Sverige uppgick till 1 015 personer.