Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Studie: Britter på bilsemester riskerar köra på fel sida vägen

Brittiska förare har problem med att följa andra länders trafikregler när de kör utomlands, visar en studie gjord av navigationsföretaget Tomtom.

Det är navigationsföretaget Tomtom som låtit göra en studie på 10 000 europeiska semesterbilförare, däribland förare från Storbritannien. Och britterna verkar ha lite svårt för andra länders regler och trafikkulturer, enligt undersökningen. Av alla brittiska förare som var med i undersökningen planerade 44 procent en bilresa till ett annat europeiskt land. Av dessa var det hela 71 procent som inte kände till trafikreglerna i övriga delar av Europa.

Den vanligaste svårigheten (27 procent av de tillfrågade) för brittiska förare var att veta var och hur man får parkera i andra länder, men oroväckande många av förarna från Storbritannien (hela 26 procent) riskerar att köra på fel sida av vägen. Storbritannien är ett av ytterst få i Europa med vänstertrafik (bara önationerna Irland, Cypern och Malta har det också).

Andra svårigheter uppgavs vara att välja rätt fil (22 procent), hålla rätt hastighet (19 procent) och att tyda vägskyltar (18 procent).