Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Studie: Elbilar dyrare att underhålla än bensinbilar

Analysfirman We Predict har studerat servicekostnaden för elbilar under fem års tid och jämfört med bensindrivna motsvarigheter. Vad studien fann var att det fortsatt kostar mer att underhålla en elbil men att gapet minskar över tid.

We Predict har tittat på data från runt 19 miljoner fordon med modellår från 2016 till 2021 och jämfört kostnaderna mellan elbilar och fossildrivna bilar. Studien visar att helt eldrivna bilar kostade 2,3 gånger så mycket att underhålla efter tre månaders ägande. Efter ett år sjönk den siffran till endast 1,6 gånger dyrare.

Under den niomånadersperioden syntes ett 77-procentigt fall i underhållskostnader och även en viss minskning i reparationskostnader. Datan visade dock att servicetekniker spenderar dubbelt så lång tid när de diagnostiserar problem med elbilar än med vanliga fossildrivna fordon. Det tar även 1,5 gånger längre tid att fixa bekymren och den genomsnittliga arbetskostnaden var 1,3 gånger högre.

Renee Stephens, vice vd på We Predict, menar att detta delvis beror på att elbilsrelaterade problem fortfarande är nya och obekanta för många tekniker. En majoritet av reparationsarbetet avsåg kabelproblem och bekymmer med laddningen. We Predict fann även att elbilar hade mer hjulproblematik, vilket man förklarar med de slits mer på grund av de stora batterierna och att bilarna överlag är tyngre.

En av modellerna som gjorde bäst i från sig i undersökningen var Ford Mustang Mach-E. Efter tre månaders ägande låg underhållskostnaden för Mach-E på 801 kronor per fordon, vilket kan jämföras med närmaste utmanaren Audi e-tron där kostanden låg på 3 153 kronor per fordon.
I framtiden avser We Predict att genomföra en liknande rapport över kostanden efter tre års ägande.