Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100707-bmw z4 mazda 3
100707-bmw z4 mazda 3
100707-bmw z4 mazda 3
100707-bmw z4 mazda 3

Styrservoproblem hos BMW Z4 och Mazda 3

Amerikanska NHTSA har bråda tider då antalet utredningar och återkallelser ökat markant sedan Toyotas miljonåterkallelser. Nu har problem upptäckts på BMW Z4 och Mazda 3 och modellerna är under utredning.

National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, får in allt fler klagomål från bilägare sedan dessa upptäckt att det kan vara lönande att just klaga. Därför har antalet återkallelser (och artiklarna om dessa här på teknikensvarld.se) varit rekordmånga under årets första sex månader.

Nu handlar det dock inte om någon återkallelse utan i stället om två bilmodeller som är under granskning av NHTSA vilket kan leda till återkallelser.

Den ena bilmodellen är BMW Z4 av årsmodell 2003-2005 (första generationen) som har problem med styrservon. I hastigheter över 72 km/h samtidigt som temperaturen överstiger 24 grader Celsius kan styrutslagen överdimensioneras. Detta ska ha lett till en olycka samtidigt som NHTSA har fått in 107 klagomål angående problemet. Totalt berörs 48 764 stycken Z4 av nämnda årsmodeller.

Den andra bilmodellen är Mazda 3 av årsmodell 2007-2009. Problemet är av ungefär samma karaktär som hos BMW Z4. Servoförmågan kan upphöra under körning och föraren måste därför nyttja extra kraft för att behålla kontroll över fordonet. Problemet ska ha lett till totalt tre olyckor och NHTSA har fått in 33 klagomål som berör samma sak.

Återstår dock att se om utredningarna leder till återkallelser.

Något lurt bakom?

Återkallelserna duggar tätt i USA, återkallelser på bilmodeller som även ofta även säljs i Europa men här händer det oftast ingenting. Visserligen är det ganska lätt att stämma en biltillverkare i USA jämfört med i Europa, men är det hela sanningen bakom varför återkallelserna är så mycket mer frekventa i USA? Vad tror du? Diskutera nedan.

Test och provkörningar