Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Subaru återkallar 2,3 miljoner bilar

Ett problem med en bromsljuskontakt hos tre Subaru-modeller har upptäckts. Nu måste Subaru kontrollera nästan 2,3 miljoner bilar vilket betyder att återkallelsen är den största i märkets historia.

Japanska tidningen Nikkei rapporterar att Subaru har upptäckt ett problem med en bromsljuskontakt. Denna ska normalt aktiveras när föraren trycker på bromspedalen, men föroreningar kan leda till onormalt beteende vilket i sin tur kan leda till att motorn inte startar.

Till Dagens Nyheter säger Subaru Sveriges informationschef Thomas Possling att det rör sig om en kontakt som är vatten- och dammtät, men att silikonångor kan tränga sig in och störa ut bilens start/stopp-funktion.

I Japan har man upptäckt omkring 1 400 bilar som har problem med kontakten, men inga incidenter ska ha ägt rum.

– Och definitivt inte i vårt land. Berörda ägare i Sverige av dessa modeller kommer att under mars månad kontaktas för att få felet åtgärdat, ett ingrepp som tar någon halvtimme i anspråk. Givetvis utan kostnad för ägaren, säger Thomas Possling på Subaru Sverige till DN.

Foto: Mattias Rabe

Enligt Nikkei rör det sig globalt om 2 268 841 stycken Forester och Impreza byggda mellan 19 september 2008 och 29 mars 2017.

Enligt Subaru Sverige berörs cirka 16 000 bilar i Sverige och då även modellen XV av årsmodell 2012 till 2017. I Sverige är det årsmodellerna 2014 till 2016 av Forester och 2012 till 2016 av Impreza som också ska åtgärdas.