Subaru BRZ säljer bra – toppversion på väg

Subarus sportcoupé BRZ går åt som smör i solsken, statistiken på hemmamarknaden Japan visar på en försäljning fyra gånger den förväntade. Nu rapporteras att en ny prestandaversion är på väg.

Sportcoupén Subaru BRZ har fått en flygande start i livet. På hemmamarknaden Japan, där modellen lanserades först, har nu den första statistiken kommit in – och det är rätt imponerande siffror. Hela 3 55i bilar har redan nu hittat ägare, vilket är fyra gånger så mycket som Subaru räknat med innan lanseringen. 

Också åldersfördelningen är intressant. Hela 60 procent av köparna är nämligen under 40 år, och en fjärdedel är också under 30 år. Detta i ett Japan där bilkörningsintresset hos ungdomar är på nedgång. 

Samtidigt kommer nu uppgifter om att Subaru är på väg att ta fram en prestandaversion av BRZ, förmodligen döpt till BRZ STI efter Subarus in-house-trimmare. Uppgifter tyder på att man kommer ta inspiration från den konceptbil som visades på Los Angeles bilsalong förra året, och att boxermotorn från vanliga BRZ kommer att få stanna kvar under huven. Dock i ett trimmat skick, med ett förbättrat insug, nytt avgassystem och modifikationer i motorstyrningen.

Dock kommer inte BRZ STI få turboladdning, och inte heller fyrhjulsdrift, som annars är ett av Subarus signum. Uppgraderingarna förväntas i alla fall kunna ge bilen omkring 250 hästkrafter, upp från de 197 som i dag finns under huven. Dessutom sägs BRZ STI kunna bli lättare än grundversionen.