Subaru BRZ slutar tillverkas

Lite drygt åtta år fick Subarus sportbil BRZ.

Nu väntar alla på besked från Toyota som väntas stoppa produktionen av tvillingbilen.

Nästa år ska en helt ny sportbil presenteras från de japanska tillverkarna.

Subaru har meddelat att det inte längre går att beställa sportbilen BRZ. När bilarna är slut hos återförsäljarna är det över - produktionen läggs ner.

Ni minns säkert att Subaru och Toyota utvecklade en sportbil tillsammans och Toyota döpte sin version till GT86. Bilarna började säljas för åtta år sedan. Toyota upprepade sen övningen när de byggde sin Supra tillsammans med BMW, som kallar sin sportbil för Z4.

BRZ var kanske ingen storsäljare för Subaru men ändå väntas Toyota och Subaru presentera ett nytt liknande koncept nästa år.

DUELL: Toyota Supra mot BMW Z4

Toyota har inte stoppat beställningarna av GT86 men eftersom bilarna byggs i samma fabrik i japanska Gunma så lär ett sånt besked komma inom kort.

Nästa sportbil, som Toyota tänker kalla GR86, ska byggas på en ny plattform. Den plattformen ska tillåta bakhjulsdrift och motorn ska komma från den 2,4-liters turbomotor som Subaru använder i några modeller i USA. Motorn levererar där 252 hästkrafter. Det viskas att Toyota släpper till sin plattform TNGA och att därmed Subaru mister uppdraget att utveckla plattformen.

Subaru har ännu inte avslöjat vad de tänker kalla sin nya sportbil.

Både GT86 och BRZ har fått kritik för sin inredning och att det saknas benutrymme i baksätet. Det väntas en rejäl modernisering och kanske blir också bilarna lite rymligare.

Det har varit få bilnyheter från Subaru de senaste åren och lanseringen av en ny Outback kan komma att försenas på grund av coronapandemin. Nya Outback skulle ha visats redan i höst med de första provkörningarna före årsskiftet.