Subaru BRZ STI Performance Concept – äntligen pulver under huven

Så där ja! Nu börjar Subaru få till BRZ, om än i konceptform. Den redan körglada sportcoupén har nu fått ett kaxigare utseende och mer effekt i boxermotorn.

Subaru BRZ (och dess syskonbil Toyota GT 86) är något av det roligaste man kan ratta utan att behöva pantsätta boendet och halva släkten. Med en boxermotorn på två liter och 200 hästkrafter verkar bilen kanske inte direkt sportig, men väl bakom ratten får man en helt annan känsla. Allt hänger inte på effekten. Låg vikt och ett bra balanserat chassi är minst lika underhållande, om inte mer.

Men trots den fina bil BRZ redan är har världen under många år ropat ”Vi vill ha fler hästkrafter!”. Nu svarar Subaru med att på bilsalongen i New York visa upp STI Performance Concept (notera utelämnandet av modellbeteckningen BRZ, som vi dock använde oss av i rubriken). Det är förvisso en konceptbil men det kan vara ett tecken på att något är på väg att hända, även om Subaru inte nämner någonting om en produktionsversion för gatan.

Under huven sitter den två liter stora boxermotorn som med turboladdning kommer upp i helt andra effektsiffror än standard-BRZ. Hur många hästar det rör sig om vill Subaru inte avslöja, men de berättar åtminstone att det är samma motor som sitter i banversionen av BRZ vilket i så fall betyder 300 hästkrafter (samma som i WRX STI) och 447 newtonmeter.

Andra detaljer plockade från banbilen är så klart delar av aerodynamikpaketet, chassidetaljer och hjulupphängning med mera.

Nu håller vi alla våra tummar för att Subaru tar sitt förnuft tillfånga och sätter BRZ STI i produktion. Den skulle garanterat placera sig väldigt högt upp i Teknikens Världs årliga bankalas. Om Subaru slår dövörat till så finns det ett annat alternativ – Cosworths Power Package till både BRZ och Toyota GT 86.