Subaru Legacy 2014 Foto: dk24ph

Subaru erbjuder snart Lineartronic till sin boxerdiesel

Har du varit ute efter en Subaru Legacy eller Outback med boxerdiesel och automatlådan Lineartronic har du fått leta förgäves. Något sådant drivlinealternativ har inte funnits – förrän nu.

Lineartronic, Subarus steglösa variabla CVT-växellåda, har till dags datum endast kunnat kombineras med bensinalternativen hos den japanska biltillverkaren. Men det blir ändring på det nu.

 I samband med lanseringen av Legacy och Outback facelift i maj (som visades i New York redan för ett år sedan) kommer Lineartronic att erbjudas tillsammans med boxerdieselmotorerna. Outback är först ut med nyheten, Legacy hakar på kort därefter.

 Tidigare har dieselversionerna av Legacy och Outback endast kunnat utrustas med sexväxlad manuell låda.

 Övriga motoralternativ är bensinmotorerna 2,0i (ej Outback) och 2,5i där förstnämnda har manuell låda som standard och Lineartronic som tillval. Det större bensinalternativet, som inför året har fått mer effekt och lägre förbrukning, har Lineartronic som standard när det gäller Legacy. I Outback kan den motorn även fås med sexväxlad manuell låda.

 Hjulupphängningarna har också uppdaterats för att ge bättre väghållning, inte minst vid körning med släp.

 Uppdateringen inför nya modellåret innebär även en rent estetisk förändring. Legacy har fått ny, mer uppstramad front för att bli lite sportigare. Outback har också uppdaterad front med bland annat större dimljus.

 Interiört har handsbromsspakens placering förbättrats medan mittkonsol och rattekrar har blivit svarta. Instrumentklustret är helt nytt och innehåller en LED-belyst multidisplay.

 Trots uppdateringen och högre nivå på standardutrustningen gör Subaru Nordic inget åt priserna. Det innebär att Legacy i sedanutförande börjar på 249900 kronor och Legacy Station (kombi) börjar på 261900 kronor. Outback börjar på 299900 kronor.

 Lineartronic-tillägg ligger på 15000 kronor.