Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Atsuta Mamoru

Subaru Forester tS är här med 280 hästkrafter

I höstas fick vi se den som koncept och nu har den färdiga bilen presenterats. Subaru Forester tS, utvecklad av Subaru Technica International, är en STI-version av suven. 280 hästkrafter.

Den produktionsfärdiga bilen ser mer eller mindre identisk ut med den konceptbil som visades upp under en Super GT-tävling på Suzuki i september. Vad vi inte fick reda på då får vi reda på i dag.

Till exempel att drivlinan består av en två liter stor boxermotor som med turbomatning lämnar ifrån sig 280 hästkrafter och 350 newtonmeter. Med andra ord ”bara” 40 hästkrafter mer än i Forester 2,0XT som även den har 350 newtonmeter i maxvrid. Motorn är kopplad till en steglös Lineartronic CVT-låda som förflyttar momentet vidare till alla fyra hjul – det är ju en Subaru.

Forester tS rullar på 19-tumshjul som täcker 17 tum höga och ventilerade bromsskivor från Brembo. Den är sänkt med 15 millimeter jämfört med en vanlig Forester.

Programvaran för motor, transmission och antisladdsystem har modifierats för en sportigare karaktär.

Bilen, som är utvecklad av Subaru Technica International (STI) ska byggas i en upplaga om 300 exemplar, alla ämnade för den japanska marknaden.

Priserna börjar på motsvarande 275 000 kronor. Orderböckerna är redan öppna och stängs inte förrän 5 april nästa år.