Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071009-subaru-g4e-concept
071009-subaru-g4e-concept
071009-subaru-g4e-concept
071009-subaru-g4e-concept

Subaru G4e Concept – elbil för långfärd

På Tokyosalongen visar de japanska biltillverkarna upp sina bästa sidor. Subaru tänker visa sitt miljövänliga elbilskoncept G4e som sägs klara upp till 20 mil på en laddning.

Subaru satsar grönt, inte bara när de väljer färg till bilen, utan även när det gäller drivlinan. De tror att framtidens melodi är elbilar och visar därför upp konceptbilen G4e som drivs av en elmotor. Den får i sin tur kraft ifrån ett paket litiumjon-batterier som är placerat under golvet. Detta ger bra rymd inuti kupén som ska klara av att transportera fem vuxna personer, trots sin litenhet – bilen är endast 2,65 meter lång.

Mer intressant är att Subaru G4e kan köra en sträcka på upp till 20 mil på en enda laddning. Behöver man köra ännu längre är det bara att plugga in elkontakten i fronten på bilen och efter 15 minuter har man laddat upp batterierna till 80 procent av sin kapacitet. Vill man uppnå fulladdade batterier tar det åtta timmar och man har 20 nya mil framför sig.

Subaru har jobbat mycket på att få karossen lätt viktmässigt och har samtidigt fått luftmotståndskoefficienten ner till låga 0,276. Detta är två bidragande orsaker till den långa aktionsradien.

När vi kan få se en motsvarande elbil ute på gatorna nämner inte Subaru i sitt pressmeddelande. Däremot kan man få se bilen på sitt podium på Tokyosalongen senare denna månad.