Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080812-subaru-mot-ström080812-subaru-mot-ström080812-subaru-mot-ström
080812-subaru-mot-ström

Subaru går mot strömmen

Subaru trotsar den rådande trenden i USA och ökar sin försäljning. När de flesta andra biltillverkare ser sina försäljningskurvor fortsätta nedåt går Subaru starkt framåt, och det utan att ha en enda miljöbil i modellprogrammet.

Att den amerikanska bilmarknaden befinner sig i en djup svacka har nog inte undgått någon. De biltillverkare som inte minskar kraftigt i USA går förmodligen att räkna på ena handen. Subaru är en av dessa få. Försäljningen i juli ökade med 5,4 procent jämfört med samma månad förra året, och det finns inga tecken på att den uppåtgående trenden ska mattas av. Att nå försäljningsmålet på 200 000 bilar det här året ses som en självklarhet. 2007 såldes 187 208 Subaru-bilar i USA. 

Förklaringen till Subarus framgångar går att finna i de nya modellerna, varav nya Impreza har stått för den största delen av uppgången. Den nya femdörrarskarossen har visat sig vara betydligt mer omtyckt än den gamla sedankarossen i USA. Nya Forester har också visat sig vara en lyckoträff för japanerna. Man ska dock inte glömma bort att Subaru har sänkt priset på Impreza och Forester med 500 respektive 1 000 dollar, vilket också tros ha gjort sitt till. Lanseringen av minst en ny kraftfullare version av Impreza WRX nästa år tros ge försäljningen en extra skjuts.

Subarus framgångar i USA får nog sägas vara ganska anmärkningsvärda. Subaru har på inget sätt marknadsfört sig som ett miljövänligt eller bränslesnålt alternativ, snarare tvärtom. Även om den nya boxerdiesel-motorn säljs som ett ekonomiskt men ändå sportigt alternativ ligger Subarus fokus främst på underhållande bilkörning genom fyrhjulsdrift och riviga motorer. Men även om Subaru klarar sig riktigt bra med sina vanliga förbränningsmotorer har de annat på gång. Den eldrivna plug in-bilen Stella Concept visades i samband med G8-mötet i början av juli och innan dess rapporterade vi om testverksamheten av den lilla elbilen R1e som bedrivs i New York. Så om Subarus nutid är boxerdriven så ser framtiden ut att bli eldriven.

Läs mer

Provkörning