Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100209-subaru-impreza-xv100209-subaru-impreza-xv100209-subaru-impreza-xv
100209-subaru-impreza-xv

Subaru Impreza blir crossover

Subaru Impreza är redan en bil som finns i många skepnader på olika håll i världen. Nu är det på väg att bli en till. Subaru tänker nämligen lansera en crossover-version av Impreza med tillägget XV på Genèvesalongen i mars.

Subaru låter meddela att Impreza kommer att premiärvisas som crossover på bilsalongen i Genève i mars. Det är en lika oväntad som logisk lansering. Oväntad för att vi inte har hört några förhandsrykten och logisk för att en mer terrängbetonad Impreza stämmer väl överens med resten av Subarus modellprogram.

 En aningen högre och mer terrängduglig Impreza finns redan i USA där den säljs under namnet Impreza Outback Sport (bilden). Det är sannolikt denna modell som Subaru har gjort en europeisk version av. Det låter i alla fall så när Subaru själva beskriver bilen som ska visas i Genève. Subaru Impreza XV baseras på vanliga Impreza och får en ny front, nya skärmbreddare, takrails och en ny takspoiler som ska särskilja den nya modellen. Det låter onekligen mycket likt den amerikanska varianten. USA har dock endast tillgång till 2,5-litersmotorn. Här i Europa kommer vi kunna välja mellan 2,0-litersbensinaren och Subarus boxerdiesel.

 Impreza XV får sällskap i Genève av konceptbilen Hybrid Tourer som visades redan i höstas på Tokyosalongen. Konceptbilen sägs ligga till grund för en kommande produktionsmodell som väntas blir Subarus stora entré på hybridfältet. Dessutom visas den lilla plug in-hybriden Stella som lanserades i Japan förra året.

Test & provkörningar

Läs mer