100407-impreza-wrx-sti

Subaru Impreza WRX STI tillbaka i sedanform

Vingen är tillbaka. För första gången på tre år erbjuder Subaru sin värsting-Impreza i sedanutförande och med en jättelik vinge på bakluckan. Den riktiga Imprezan är tillbaka!

 Riktiga Subaru-entusiaster har nog aldrig riktigt kunnat svälja Subarus beslut att sälja senaste generationen Impreza WRX STI enbart i femdörrarsutförande. Den riktiga värsting-Imprezan ska ha fyra dörrar, en liten baklucka och en jättestor vinge ovanpå denna. Nu har Subaru tagit sitt förnuft till fånga och visade Impreza WRX STI i sedanutförande på New York-salongen. Den nya Imprezan börjar säljas i USA redan till sommaren men det är ännu oklart om den kommer till Europa.

Det var länge sedan vi såg en så stor vinge på en personbil och nog känns det som att man flyttas några år bakåt i tiden. Men det är inte bara vingen som särskiljer 2011 års Impreza WRX STI. Kjolpaketet har fått lite nya veck och är detsamma som visades på Impreza WRX häromveckan. Dessutom har chassit blivit aningen lägre och vässats, främst med grövre krängningshämmare, för bättre vägegenskaper. Den stora vingen uppges göra gott för högfartsstabiliteten. Dessutom är de nya fälgarna åtta kilo lättare än de gamla. Subaru har lämnat drivpaketet orört. Impreza WRX STI ger fortfarande fullt tillräckliga 300 hästkrafter och 407 Nm. Nya Impreza WRX STI har däremot fått två ljuddämpare, till skillnad från den gamla modellen som har en, vilket ska ge ett högre och rappare ljud.

Läs mer

Test & provkörningar