Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100304-subaru-impreza-xv
100304-subaru-impreza-xv
100304-subaru-impreza-xv
100304-subaru-impreza-xv

Subaru Impreza XV visar plasten i Genève

Subaru spinner vidare på sitt offroadrykte och presenterar nu en crossoverversion av Impreza. Ny fjädring, nya plastsjok runtom och antingen en bensin- eller dieselmotor ska göra den lite mer anpassad för terrängen än vanliga Impreza.

Subarus monter i Genève kryllar inte direkt av världsnyheter. Förutom det existerande modellutbudet och några konceptbilar vi redan har sett så är Impreza XV den enda nyheten. Och inte heller den är riktigt ny. Amerikanska köpare har sedan en tid tillbaka kunnat köpa samma modell men med namnet Impreza Outback Sport. Nu har det blivit dags för terräng-Imprezan att ta sig an Europa.

 Det ska den göra det sedvanliga crossoverstuket som brukar appliceras på vanliga personbilar som vill tuffa till sig. Det innebär en lite tuffare front, svarta plastdetaljer runt hjulhusen, stora takrails i svartlackerad aluminium samt en rejäl bakre spoiler. Spoilern som pryder bakluckan söker sig nedåt och gör att C-stolpen ser bredare ut. Invändigt hittas lite nya material och färger, till exempel en brun tygklädsel som kompletteras med bruna sömmar.

 Den nya crossover-Imprezan kommer i de två utförandena XV 2,0R och XV 2,0D. Den förstnämnda har en fyrcylindrig bensinboxer som ger maximalt 150 hästkrafter och 196 Nm. Den senare har Subarus numera välkända boxerdiesel som ger 150 hästkrafter och 350 Nm. Subaru är dessvärre snåla och vill inte dela med sig av några förbruknings- eller utsläppssiffror men det bör inte vara några större skillnader mot vanliga Impreza 2,0R sport och 2,0D som drar 0,84 respektive 0,58 liter per mil. 2,0R kan fås med en femstegad manuell låda eller en automatisk Sportshift-låda med fyra steg. Den som vill ha dieselmotorn får finna sig i att spaka en sexstegad manuell låda. Oavsett motor är Impreza XV alltid fyrhjulsdriven.

Läs mer