Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070913-subaru-justy070913-subaru-justy070913-subaru-justy
070913-subaru-justy

Subaru Justy – liten och miljövänlig

Nere i Frankfurt är det premiär för Subarus lilla Justy. En kompakt bil som finns i två utföranden – en sportigare än den andra. Den kostar från 120 000 kronor och man får den statliga miljöpremien på 10 000 kronor.

Subarus tanke med instegsmodellen Justy är en liten smidig bil med goda kör- och säkerhetsegenskaper samtidigt som den ska vara vänlig mot plånboken. Ur miljöperspektiv är Justy också vänlig. Bensinförbrukningen vid blandad körning anges till 0,5 l/mil och koldioxidutsläppet till 118 g/km vilket gör att den som köper bilen får ta del av miljöbilspremien på 10 000 kronor.

Subaru Justy kommer i två utföranden – 1.0E och 1.0S, där sistnämnda är mer sportig än den andra, om man nu kan kalla en bil av Justys karaktär för sportig. Motorn är på en liter och ger 69 hästkrafter och via en sexväxlad manuell låda driver den på framhjulen.

Andra intressanta detaljer att bilen är standardutrustad med fyra krockkuddar i 1.0E och sex stycken i 1.0S. Det finns bältessträckare fram med lastbegränsare, ABS-bromsar med elektronisk bromskraftsfördelning och bromsassistans samt sidokrockskydd. En finurlig detalj är att mätartavlorna är monterade på rattstången och följer således den vinkel man ställer ratten i.

Subaru Justy tillverkas av Daihatsu som är ett helägt dotterbolag till Toyota, som dessutom är minoritetsägare i Fuji Heavy Industries som i sin tur äger Subaru.

Liknande modeller av Subaru Justy säljs redan i Japan och Europa. De heter Toyota Passo och Daihatsu Sirion, där sistnämnda fått fyra stjärnor i Euro NCAP:s krockprov.

Subaru Justy börjar säljas hos de svenska Subaruhandlarna den 6-7 oktober och kostar då 119 900 kronor för 1.0E och 125 900 kronor för 1.0S.

Både 1.0E och 1.0S är standardutrustad med följande:

Luftkonditionering

ABS-bromsar

Krockkuddar fram (urkopplingsbar på passagerarsidan)

Sidokrockkuddar

Fönsterhissar

CD-stereo

 

Dessutom är 1.0S standardutrustad med följande:

14-tums aluminiumsportfälgar

6 krockkuddar inklusive krockgardiner

AUX-ingång

Förarstol justerbar i höjdled

Sportdesignade strålkastare