Subaru Legacy och Outback facelift

Subaru Legacy och Outback uppdateras

Om en vecka är det dags för bilsalong i New York. Två bilar, av många, som ska visas upp där är ansiktslyfta Subaru Legacy och Outback. Förutom nytt utseende bjuds det även på maskinella och andra mekaniska nyheter.

De båda syskonmodellerna Subaru Legacy och Outback ska visa upp sina nya ansikten på bilsalongen i New York med start nästa vecka. De båda fyrhjulsdrivna bilarna får nytt utseende på grill, strålkastare och frontspoiler. Men eftersom Legacy och Outback för den amerikanska marknaden byggs i just USA är det inte säkert att ansiktslyftet kommer att se exakt likadant ut när bilarna når den europeiska kontinenten i höst.

 Det är inte bara utseendet som förändras i och med uppdateringen. Subaru tar tillfället i akt och uppgraderar en rad tekniska detaljer, inte minst motorerna. 2,5-litersboxern överger kamremmen till förmån för en mer slitagebeständig kamkedja. Men det är inte allt. Effekten pumpas upp några hästkrafter samtidigt som förbrukningen sjunker med ungefär tio procent. Boxerdieseln på 2,0 liter ersätts av senaste generationens motsvarighet med samma cylindervolym, en motor vi redan bekantat oss med i Forester.

 Växellådsalternativen är som vanligt sexväxlat manuellt eller CVT-lådan Lineartronic. Nyheten med sistnämnda är att den är av en nyare, förbättrad generation.

 Subaru har dessutom jobbat med att förbättra chassit. Både Legacy och Outback får förbättrad karosstruktur med mindre krängningsbenägenhet (upp till 40 procent mindre), förbättrad hjulupphängning och fjädring samt uppdaterad styrning. Helheten ska bli tystare, mer komfortabla och trevligare bilar att köra än de redan är i dag.

 Andra intressanta nyheter är Subarus nya EyeSight-system som inkluderar olika förarassisterande funktioner, bland annat adaptiv farthållare som håller avståndet till framförvarande fordon, nödbromssystem som bromsar om en ankommande kollision uppdagas samt vingelvarnare som säger till om du byter fil oavsiktligt. Allt övervakas av en Subaru-utvecklad stereokamera som täcker ett bredare område än radarbaserade system. Fordon, fotgängare och andra objekt framför bilen upptäcks av kameran.

 En bil som det ryktats mycket om men som med all sannolikhet inte dyker upp på bilsalongen i New York är nya Subaru Forester. Den kommer i stället att visas antingen i Los Angeles eller Tokyo senare i år. Nya Forester kommer den att bjuda på lite större dimensioner och lite snyggare interiör, bara för att nämna några av nyheterna.