Subaru Levorg

Subaru Levorg officiell – ny kombi med 300 hk

Subaru ska lansera en helt ny kombi och premiärvisningen äger rum i dag på bilsalongen i Tokyo. Levorg, som modellen heter, har i toppversionen en boxermotor på 300 hästkrafter.

I dag öppnar årets Tokyosalong upp dörrarna för bilsugna. På salongen ställer Subaru ut en helt ny – vad de kallar – sportkombi. Bilen som fått namnet Levorg (ska skrivas versalt enligt Subaru - LEVORG) kallas för prototyp eller konceptbil men väldigt nära produktionsutförande.

Levorg är 469 centimeter lång, 178 centimeter bred och 148,5 centimeter hög. Axelavståndet är 265 centimeter. Det handlar alltså om en något nättare bil än Subaru Legacy Station (det vill säga kombiversionen) som mäter 479, 178 respektive 153,5 centimeter på de olika ledderna samt har ett axelavstånd 275 centimeter.

Jämfört med Legacy är Levorg lite som vad Volvo V60 är till V70. Lite mer form än nytta, helt enkelt.

Under huven erbjuds två motoralternativ. Självklart är det boxermotorer som gäller, direktinsprutade med turbomatning i båda fallen. Den ena är på 1,6 liter, 170 hästkrafter och 250 newtonmeter medan den andra är på 2,0 liter, hela 300 hästkrafter och 400 newtonmeter. Båda motorerna är kopplade till Subarus senaste generation Lineartronic-automatlåda. I kombination med den stora motorn kan lådan försättas i tre olika körprogram samt erbjuda åtta manuella steg.

Lilla maskinen drar 0,57 liter per mil medan den stora är något törstigare med 0,76 liter per mil.

En mellandifferential ser till att drivningen fördelas mellan alla hjulen.

På säkerhetssidan finns sju krockkuddar och nya generationen av EyeSight som innehåller bland annat autobroms för att förhindra kollision, styrhjälp för undanmanöver vid kollisionsrisk, adaptiv farthållare med förbättrad räckvidd, varningssystem för ofrivilliga filbyten (vingelvarnare) med automatiskt återstyrning för att bibehålla rätt kurs (inom vägmarkeringarna) samt ”backvarnare” som med ljud och motorstrypning tar bort risken att backa för häftigt.

Japansk premiär är det under våren 2014 medan beställningar kan tas redan då kommande nyårsfirande har avtagit. Några prisuppgifter finns inte i dagsläget och om du redan nu är helt såld på Levorg så måste vi göra dig besviken. Subaru har inga planer på att sälja den utanför den japanska öriket.