080630-subaru-plug-stella

Subaru visar Plug-in Stella på G8-möte

I början av juli dras världens blickar till japanska Hokkaidō Tōyako där G8-mötet hålls. De japanska biltillverkarna passar då på att visa upp sina senaste miljövänliga alster. I Subarus fall blir det en eldriven plug-in-bil baserad på Stella.

Fuji Heavy Industries, där Subaru ingår, meddelar i dag att man utvecklat en konceptbil som går under namnet Subaru Plug-in Stella Concept. Den är en elbilsprototyp baserad på vanliga Stella, det vill säga en fyrsitsig box på fyra hjul som mäter knappt 3,4 meter på längden.

Under skalet är det samma teknik som i Subaru R1e som tidigare visats i samband med staden New Yorks satsning på elbilar. Det innebär en liten elmotor på 40 kilowatt som får sin kraft från ett gäng litium-jonbatterier. Räckvidden ligger på åtta mil och toppfarten anges till 100 km/h. Batterierna laddar man via ett vanligt eluttag och efter åtta timmar kan man ge sig ut på en ny tur om åtta mil. Det finns även möjlighet till snabbladdning via speciella stationer. Då uppnås bara 80 procent av batteriernas kapacitet och räckvidden blir således en aning kortare.

Plug-in Stella ska visas upp på årets G8-möte som äger rum i Hokkaidō Tōyako. G8 är den grupp som årligen träffas för att gå igenom den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen. G8 består av de åtta största industrialiserade ekonomiska länderna – Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och USA.

Under mötet finns fyra Stella till förfogande för att transportera mötesdeltagarna kors och tvärs. En femte bil finns också tillgänglig för beskådan under mötet och för de intresserade finns även chans till en provkörning.

Plug-in Stella är bara en av ett antal olika elbilar som ställs ut under mötet. De japanska biltillverkarna gör allt för att få världens makthavare att öppna ögonen för just deras bil och satsa på en grönare transportutveckling i hemlandet, och då gärna i bilar med ett japanskt emblem i nosen.

Läs mer