Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091008-subaru-toyota ft86
091008-subaru-toyota ft86
091008-subaru-toyota ft86
091008-subaru-toyota ft86

Subarus sportcoupé – skissläcka

För bara ett par dagar sedan presenterade Toyota sin nya sportcoupé FT-86, en bil som är utvecklad tillsammans med Subaru. Nu har Subarus version på bilen läckt ut på Internet i form av designskisser.

Som vanligt kan i stort sett ingenting hållas hemligt inom bilbranschen, vilket också är fallet i Subarus motsvarighet till Toyotas nyligen presenterade sportcoupé FT-86.

Sportbilskonceptet har som vi redan känner till utvecklats av de båda japanska biltillverkarna sida vid sida. Medan Toyota tänker visa upp sin version på Tokyosalongen om ett par veckor så vet vi ännu inte när Subaru ska visa upp sin.

På de läckta skisserna (se övriga på Autocar) kan vi se att grundformerna är desamma som på Toyota FT-86, men att Subaru ändå jobbar på ett helt eget stuk med ett mer kraftfullt utseende, i alla fall på denna designskissnivå. De olika skisserna visar en bil i lite olika utföranden, kan det vara så att Subaru ännu inte bestämt sig för hur slutprodukten ska se ut? Vi vet ju inte i vilket skede Subaru befinner sig i utvecklingsmässigt. Olika bakljus, strålkastare, stötfångare och diffusorer förtydligar detta, precis som en skiss visar upp ett tredje placerat bromsljus i bakluckespoilern medan en annan inte gör det. En tydlig skillnad jämfört med Toyota FT-86 är att Subaru verkar göra ändrören mindre iögonfallande. På skisserna syns de faktiskt inte alls.

Under skalet döljer sig samma drivlina och övrig mekanik som i FT-86. Det betyder bland annat en boxermotor från Subaru på 2,0 liter som väntas få upp mot 200 hästkrafter och som är kopplad till en sexväxlad manuell låda. Till alla er som blev besvikna på att Toyota FT-86 endast fick bakhjulsdrift och som hade hoppats på att Subarus motsvarighet skulle bli fyrhjulsdriven (Subarus antagligen största signum) får nog tyvärr uppgradera besvikenheten. Eftersom tekniken de båda bilarna emellan är densamma får vi nog med största sannolikhet räkna med att Subarus version av bilen också blir bakhjulsdriven. Förhandsuppgifterna pekar också på just detta.

Subarus sportcoupé lär dyka upp i försäljningshallarna under 2011 och bildar då ett bra komplement till biltillverkarens befintliga modellprogram som i dag saknar en riktig coupé.

Det har i kväll kommit fram att designskisserna eventuellt inte är äkta. Kanske vi ska ta dem med en nypa salt tills det är dags för Subaru att stilla vår nyfikenhet.

Läs mer