Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110222-subaru sportcoupé110222-subaru sportcoupé110222-subaru sportcoupé
110222-subaru sportcoupé

Subarus sportcoupé skymtar fram

Subaru har ännu inte visat upp sin version av sportcoupén som utvecklats i nära samarbete med Toyota. Men nu är stunden snart inne, för på Genèvesalongen om en vecka avtäcks bilen. Här är första bilden.

I ett par års tid, minst, har det varit snack om Toyotas och Subarus samarbete som ska resultera i var sin coupémodell som ska sätta de båda bilmärkena på sportbilskartan. På Tokyosalongen 2009 visade Toyota upp sin konceptbil FT-86, en liten coupé med boxermotor och bakhjulsdrift. På Genèvesalongen i början av nästa månad ska Toyota visa upp andra generationen av FT-86, en konceptbil man helt enkelt döpt till FT-86 II.

I dag avslöjar Subaru att man på Genèvesalongen kommer att visa upp konceptbilen Rear Wheel Drive Sports Car Technology Concept. Precis som namnet avslöjar avstår Subaru från ett av sina tyngsta signum, nämligen fyrhjulsdriften. I stället satsar man precis som Toyota på bakhjulsdrift, något som sportbilsentusiasterna garanterat jublar över.

I samband med dagens avslöjande lanserar Subaru även en sajt för Boxer Sports Car Architecture, något som bilden ovan illustrerar (och som alltså är Subarus version av Toyota FT-86). Rear Wheel Drive Sports Car Technology Concept baseras på Boxer Sports Car Architecture, det vill säga Subarus framtida arkitektur speciellt framtagen för märkets boxermotorer och symmetriska fyrhjulsdrift.

Toyota och Subaru är duktiga på att spruta ur sig konceptbilar och välformulerade pressutskick. Men frågan är om det inte är för mycket snack och för lite verkstad. När får vi se de produktionsfärdiga sportcoupéerna?

Läs mer