Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
060706_vv
060706_vv
060706_vv
060706_vv

Succé för de nya livräddarna

Vägverkets nya "livräddare" - alltså de nya hastighetskamerorna - har gett mycket bra effekt sedan de sattes upp i mars. Enligt Vägverkets första mätning har fortkörningarna minskat med 40 procent.

Riksväg 50 utanför Askersund blev den första vägen att få de nya hastighetskamerorna som Vägverket kallar livräddare i sin kampanj. De nya kamerorna gör det möjligt att ständigt mäta hastigheten på passerande fordon och nu efter tre månader kommer de första siffrorna från Askersund.

Andelen fortkörare har minskat med omkring 40 procent och medelhastigheten har sjunkit med åtta km/h på den sträckan. 

– Vi är jättenöjda. Åtta km/h kan låta lite men sänker man snitthastigheten så mycket, ungefär tio procent, har man minskat antalet döda på den vägsträckan med 40-50 procent, säger projektledaren Anders Wiman till tidningen Svensk Polis.

Riksväg 50 är den första sträckan som Vägverket hunnit analysera men den anses också representativ eftersom den är lång och har många olika hastighetsbegränsningar. På den sträckan sitter i dag tio kameror.

Anders Wiman tror inte att den stora minskningen beror på ögontjäneri.

- När människor ser en kamera blir de påminda om att det sker olyckor på den här sträckan och därför sänker de hastigheten på hela sträckan och inte bara när de ser kameran, säger han.

Fram till i dag finns det 143 kameror av den nya typen längs de svenska vägarna och innan året är slut ska hela 700 finnas på plats.

Vägverket räknar med att rädda mellan 20 och 30 liv om året.