Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080814-sunmotor-coupe-dx080814-sunmotor-coupe-dx080814-sunmotor-coupe-dx
080814-sunmotor-coupe-dx

Sunmotor Coupe DX – riktig miljöförstöring

Att biltillverkare världen över gör sitt för att minska miljöpåverkan är bra. Men när det gäller Sunmotors elbil Coupe DX är det frågan om inte miljöproblemen är att föredra framför förstörelsen av trafikmiljön som den märkliga bilen förorsakar.

Miljörörelsen inom bilvärlden kan ta sina mest skilda uttryck. Vissa biltillverkare satsar på etanol medan andra tror på vätgas. Och så finns det de som tacklar miljöproblemet på sitt alldeles eget sätt. Amerikanska Sunmotor Group har valt att bygga en ful bil. Fast riktigt så är det förstås inte. Det lilla Boston-baserade företaget har tillkännagett sina planer att lansera sin första helt och hållet eldrivna bil. Sunmotor Group Coupe DX lånar ogenerat många drag från Smart Fortwo. Men när det kom till taket bestämde sig företagets designers för att sätta en unik prägel på bilen. Det borde de kanske inte ha gjort.

Sedd från sidan framträder bilens klart mest utmärkande drag – taket. Sunmotors designers ställdes inför ett problem när en liten bil skulle kombineras med stora solceller, det fanns helt enkelt inte tillräckligt mycket bil. Lösningen blev lika enkel som fruktansvärd – taket sträcktes ut i fram- och bakkant, och vips så fick solcellerna plats. Bilen kan alltså sägas vara ett skolexempel på när funktion får gå före form.

Bortsett från att se ut som en Smart som har svalt en kanot ser Coupe DX i alla fall på pappret ut att vara en hyfsad elbil för stadstrafik. Sunmotor anger en räckvidd på 16 mil. Toppfarten är begränsad till endast 40 km/h, vilket är en desto större besvikelse. Den blygsamma toppfarten är dock ingen överraskning med tanke på att bilen, som väger hela 1 195 kilo, ska släpas fram av en elmotor som bara ger 10 hästkrafter.

Läs mer