Superbuss blir shejktransport i Dubai

Här är den eldrivna superbussen som klarar att transportera 23 passagerare i 250 kilometer i timmen. Nu har superbussen köpts av en shejk för att pendla mellan Dubai och Abu Dhabi.

Med en toppfart på 250 kilometer i timmen har professor Wubbo Ockels vid Delfts tekniska universitet ansvarat för att ha utvecklat världens första superbuss. Grundtanken med superbussen är att den ska fungera som ett slags budgetalternativ till höghastighetståg i och med att en asfalterad väg är en billigare och mer flexibel infrastrukturlösning än att anlägga räls.

 Den femton meter långa bussen har plats för 23 personer och kommer 210 kilometer på en laddning. Marschfarten tillika toppfarten på 250 kilometer i timmen ska skicka köparen mellan Abu Dhabi och närliggande Dubai på under 30 minuter. Elmotorerna levererar 408 hästkrafter som med hjälp av en boostknapp kan prestera det dubbla under loppet av en minut. 

 Förutom själva bussen som kostat shejken 13 miljoner euro (motsvarande cirka 119 miljoner kronor) är tanken nu att anlägga en transportsträcka som bussen kommer till via allmänna vägar. Transportsträckan kommer inte vara tillgänglig för trafik så superbuss-chauffören får tillfälle att gasa på utan att oroa sig över sitt körkort. På vanlig väg håller sig bussen till de gällande fartbegränsningarna men accelererar upp till marschfart så fort den hamnat på transportsträckan.

 För att hålla vikten nere har ingenjörerna byggt chassi och kaross av lättviktsmaterial. Passagerarna kan sätta sig i bilen via en av de totalt sexton stycken måsvinge-dörrarna och titta ut över ökenlandskapet genom bussens polykarbonatfönster. Med batterierna laddade har den femton meter långa superbussen en tjänstevikt på 9 500 kilo. Solpaneler på taket ger lite extra kräm till batterierna vilket passar bra med tanke på antalet soltimmar i Abu Dhabi. 

 Projektet har bekostats av holländska staten, kemiföretaget Dow och det saudiska konglomeratet Sabic. Om man planerar en serietillverkning av bussen är i skrivande stund inte spikat.

https://youtu.be/sBQkxlN0EYk?width=575&height=353