Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080222-project-001080222-project-001080222-project-001
080222-project-001

Superlätt sportbil från McLaren-designer

På brittiska sajten PistonHeads kan man i dag läsa om hur före detta designern på McLaren Automotive planerar en superlätt sportbil för underhållande körning. 870 kilo och 200 hk lär sätta fart på Project 001.

Project 001 är alltså bilens namn, än så länge. Vad den kommer att heta senare om och när det blir en lansering är ännu inte bestämt.

Bakom den lilla läckerbiten ligger designern Jim Dowle som tidigare varit med vid formgivningen, utvecklingen och testerna av bland annat McLaren F1 och Mercedes-Benz McLaren SLR. Jim Doyle driver i dag företaget JJAD.

Tillsammans med mexikanska designern Alejandro Loya Iturralde har han tagit fram de bilder vi nu kan njuta av. Just nu håller Jim Doyle på att ta fram en modell i lera i skala 1:4. Om 18 månader hoppas han kunna presentera en rullande prototyp.

Bilen, som bland annat är tänkt att konkurrera mot andra lättviktare (läs Lotus-bilar), ska endast väga 870 kg samtidigt som den mittmonterade fyrcylindriga motorn kommer att leverera runt 200 hästkrafter. Jims tanke är att bilen inte ska vara optimerad för höga hastigheter på raksträckor, i stället ska den vara rolig och underhållande att köra.

Vikten kan hållas låg eftersom bilen nästan uteslutande är uppbyggd av aluminium och olika kompositmaterial, något som Jim Doyle är van vid sedan arbetet på McLaren Automotive.

Priset på bilen lär vara konkurrenskraftig om den kommer till produktion. Målet är att den ska hamna på 35 000 pund, alltså motsvarande 430 000 kronor.