Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Supermiljöbilspremien blir kvar

Det har varit mycket snack om supermiljöbilspremien på sistone. Dels är pengarna nästan slut och dels har själva premiens framtid varit oviss – fram till i dag.

När Alliansen satt vid makten tilldelades Transportstyrelsen 200 miljoner kronor som ska utbetalas till de som köper så kallade supermiljöbilar, det vill säga bilar som släpper ut under 50 gram koldioxid per kilometer. Av denna summa kvarstår endast några få miljoner och många som köper en supermiljöbil riskerar därmed att inte få tillbaka 40 000 kronor av staten.

Sedan regeringsskiftet i september har supermiljöbilspremiens status framöver varit högst oviss, men nu har de styrande rödgröna gett besked. Supermiljöbilspremien förlängs i sin nuvarande form och medel för detta finns avsatta i den budgetproposition som regeringen presenterar nu på torsdag (23 oktober).

Under 2015 ska regeringen utarbeta ett förslag som innefattar ett bonus/malus-beskattningssystem i likhet med det Alliansen presenterade under valspurten tidigare i år.

Personer som köper bilar med låga utsläpp ska belönas med en bonuspeng vid inköpstillfället medan någon form av högre avgift ska tilldelas bilar som har högre utsläpp.

Hur detta bonus/malus-system exakt är tänkt att se ut återstår att se, bland annat om bilar med högt utsläpp ska innebära en avgift redan vid inköpstillfället eller om alla befintliga bilar ska få förhöjd fordonsskatt. Därutöver måste utsläppsnivåer fastställas och hur förnybara bränslen ska hanteras i systemet.