Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Volvo V60 Plug-in HybridVolvo V60 Plug-in HybridVolvo V60 Plug-in Hybrid
Volvo V60 Plug-in Hybrid

Supermiljöbilspremien nästan slut – kommer mer pengar?

Pengarna som avsatts för den så kallade supermiljöbilspremien, som ger 40 000 kronor i rabatt på bilar med koldioxidutsläpp under 50 g/km, har nästan tagit slut. Frågan är om ytterligare pengar kommer att skjutas till.

200 miljoner kronor har avsatts till den så kallade supermiljöbilspremien, som premierat bilar med utsläpp på under 50 gram koldioxid per kilometer med 40 000 kronor i rabatt på inköpspriset. Dessa pengar har nu snart använts upp, rapporterar flera källor. (Vissa medier har den senaste veckan dock felaktigt rapporterat att pengarna redan tagit slut.)

År 2012, när premien infördes, betalades endast 500 rabatter ut. Sedan dess har försäljningen av supermiljöbilarna tagit fart (vilket ändå bör ha varit syftet). Förra året delades 1 546 premier ut och i år passerades den siffran redan under förra månaden. Under bara juli såldes nästan 400 supermiljöbilar, hittills i år har 1 688 premier betalats ut.

Besked om huruvida mer pengar kommer att skjutas till ska komma i höstbudgeten, som kommer att presenteras efter valet i september. Av regeringspartierna har alla utom Moderaterna ställt sig uttalat positiva till en fortsättning, medan oppositionen inte uttalat något i ämnet.

Vår gissning är dock att premien kommer att få en fortsättning, ty inget parti med ambitioner att vara miljövänliga lär tjäna röster på att avskaffa den. Risken finns dock att det finns en period utan pengar, vilket eventuellt innebär avslag eller längre handläggningstider för premien. Vi lär få anledning att återkomma i frågan.