Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bugatti

Supersportbilen Bugatti Bolide blir verklighet

Bugatti meddelar att konceptbilen Bolide ska tas i produktion där 40 exemplar ska tillverkas. Värstingracern har en effekt på 1 600 hästkrafter, klarar av noll till 100 km/h på 2,17 sekunder och kommer till det facila priset av 40 miljoner kronor. 

Det var i oktober i fjol som Bugatti först presenterade sin nya supersportbil döpt till Bolide, vilket kommer från den franska termen le bolide som betyder ”racerbilen”. Då tycktes tanken vara att vrålåket skulle vara mer av ett roligt experiment än en faktisk produkt att erbjuda till välbeställda köpare.

Presentationen av Bolide blev dock så pass lyckad att cheferna på Molsheim bestämde sig för att sätta bilen i produktion, menar företagets president Stephan Winkelmann.

– Efter bilen presenterats så frågade ett betydande antal entusiaster och samlare oss om vi inte kunde utveckla Bolide som ett produktionsfordon. Vi bestämde oss därför att tillverka Bolide i en begränsad upplaga om 40 stycken för att ge dessa kunder en möjlighet att uppleva denna enastående maskin, sade han i samband med bilens avtäckning.

Bugatti Bolide – nu redo för produktion
Bugatti Bolide – nu redo för produktion
Bugatti Bolide – nu redo för produktion
1 AV 3
Bugatti Bolide – nu redo för produktion
Foto: Bugatti
2 AV 3
Foto: Bugatti
3 AV 3
Foto: Bugatti

Varje exemplar kommer kosta 40 miljoner kronor. I det priset bjuder Bugatti – som nyligen köpts upp av Porsche och Rimac – på ”gratis” bandagar, ett automatiskt brandsläckarsystem och ett huvud- och nackskyddssystem. För köpare kommer bilen inte vara laglig för annat än bruk på racerbana.

W16-motorn på 8.0 liter har skalats av något när Bolide nu ska gå in i produktion. 1 850 hästkrafter har blivit 1 600 och likaså har 1 850 newtonmeter i vrid förvandlats till 1 600. Den låga matchvikten på 1 240 kg ligger dock kvar på samma nivå som tidigare och Bolide ska fortsatt klara av noll till hundra km/h på 2,17 sekunder. 

Köpsugna eldsjälar får dock ge sig till tåls ett tag till då Bugatti Bolide inte är planerat att gå i produktion förrän 2024.