Supersportbilen SSC Tuatara avtäckt

Efter skisser, tystnad och teaserbiler står nu supersportbilen Tuatara klar, med hastighetsrekord i kikaren.

Kommer du ihåg supersportbilen SSC Tuatara? Jo ,det var ett tag sedan. 2011 visades de första bilderna på bilen som har som mål att bli världens snabbaste. Sedan var det tyst om projektet tills tidigare i år de det lanserades en teaserbild på bilen.

Nu har man dragit skynket av Tuatara som beräknas komma i produktion sommaren 2019, dock i en begränsad upplaga på 100 exemplar.
SSC Tuatara pratar gärna om motorn (se klipp nedan). En V8 på 1 350 eller 1 750 hästkrafter beroende på vad bilen tankas med. Det högre effektuttaget fås med E85 och det lägre med 91 oktanig bensin. Motorn, som väger 197 kg, är egenutvecklad och har en cylindervolym på 5,9 liter (ursprungligen jobbade man med en 6,8-litersmotor) och assisteras av två turboaggregat. Rödmarkeringen på varvräknaren ligger på 8 800 r/min.

Växellåda är framtagen tillsammans med italienska AutoMac och har sju manuella lägen. Bilen har och tre körlägen, (comfort, sport och track) som förutom att ändra lådans arbete även justerar bilens markfrigång till 2,75, 3,75 eller 4,25 tum (cirka 7, 9,5 och 10,8 centimeter) beroende på körläge.
Höga hastigheter kräver god aerodynamik och på den fronten kommer man att göra än fler tester. I dag kommer bilen ner i ett cW-värde på 0,279 med specialbyggda fälgar. SSC jämför gärna med Koenigsegg Agera och Bugatti Chiron vars siffror lyder 0,33 respektive 0,36.

SSC Tuatara har ett kolfiberchassi och har en torrvikt på 1 247 kg. Bilen mäter i centimeter 443 på längden, 199 i bredd, 267 mellan hjulaxlarna och 109 på höjden. Bilen är redan från början konstruerad för en öppen version.
Sportbil i all är men utrustningen omfattar bekvämligheter som pekskärm, luftkonditionering, elmanövrerade sidorutor, ställbar ratt, backkamera som även fungerar som backspegel och en ljudanläggningen med tio högtalare.
Hastighetsmätaren går till 300 mph, cirka 483 km/h, vilket är den topphastighet som man siktat på under utvecklingen av bilen, menar tillverkarens vd Jerod Shelby.

https://youtu.be/ro0L4LgOIBw