Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Cupra

Supervassa Cupra Formentor VZ5 sladdar in

Med driftläge, momentfördelning, fyrhjulsdrift och en gammal hederlig, femcylindrig TSI-motor med 390 hästkrafter lär nya Cupra Formentor VZ5 glädja många körentusiaster.

Tre år har gått sedan Cupra vinkade adjö till storebror Seat för att i stället stå på egna hjul. Sedan dess har vi sett, och testat, laddhybriden Leon, Formentor VZ med tvålitersbensinare, minisuven Ateca och laddhybridsversionen Formentor e-Hybrid. När det nu är dags för nästa bil ut ur produktionsledet är det något som bör göra puritanerna på gott humör.

Cupra Formentor VZ5 är en rejält vässad högprestandamaskin där körglädjen fått största möjliga utrymme. Unden huven sitter en TSI-motor från Audi på 2,5 liter, med fem cylindrar och som levererar 390 hästkrafter och 480 newtonmeter i vrid. Noll till 100 km/h gör bilen på 4,2 sekunder och den har en topphastighet på 250 km/h.

1 AV 2
Foto: Cupra
2 AV 2
Foto: Cupra

Namntillägget VZ kommer från spanskans ”veloz”, vilket betyder snabb medan själva modellbeteckningen kommer från Cape Formentor, en vild och vacker udde på Mallorca. Växellådan är en dubbelkopplad, sjustegad DSG-låda med växlingsindikator vid manuell växling.

– Den fantastiska femcylindersmotorn, den smidiga DSG-växellådan med dubbla kopplingar och det karakteristiska motorljudet svarar tillsammans för en bil som saknar motstycke. Och i och med tillägget av en momentfördelare och det nya läget Drift, kan alla bilälskare få uppleva det yppersta när det gäller kördynamik på bana, säger Werner Tietz, vd för forskning och utveckling hos Cupra och Seat. 

Driftläge var det ja. Föraren kan välja mellan sex olika körprofiler där man kan justera bilens karaktär efter olika körförhållanden och där det nya driftläget känns mest spännande. I det läget kopplas ESC bort helt och med assistans av momentfördelningstekniken dirigeras den fulla kraften till ett av bakhjulen för att trycka bilen genom en kurva.

Ett 18-tums bromssystem med sexkolvsok från Akebono följer med bilen tillsammans med exklusiva Cupra-lättmetalfälgar på 20 tum. Formentor VZ5 har en specialtillverkad bakre diffusor i kolfiber och koppardekor i avgassystemets fyra ändrör för att tydliggöra bilens karaktär ytterligare. 

1 AV 4
Foto: Cupra
2 AV 4
Foto: Cupra
3 AV 4
Foto: Cupra
4 AV 4
Foto: Cupra

Cupra Formentor VZ5 går att få i tre färger: Midnight Black, Magnetic Tech Matt och Petrol Blue Matt och kommer inte att tillverkas i mer än 7 000 exemplar. Dessutom planerar Cupra släppa en ännu mer exklusiv utgåva av bilen i en ny interiörfärg kallad Taiga Grey. Denna version kommer lanseras 2022 och produceras i en limiterad upplaga på 999 bilar.

Exakt när nya Cupra Formentor VZ5 släpps framgår inte av pressmaterialet och det gör inte heller bilens kostnad, men det lär inte dröja länge innan mer information kommer.