Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Världs Jan-Erik Berggren guidar oss runt och i Volvo EX30
2 AV 2
Foto: SkyDrive

Suzuki-fabrik bygger ”flygande bil”

Suzuki hjälper SkyDrive att bygga eVTOL – ett eldrivet flygdon med plats för tre.

Drömmen om den flygande bilen vägrar att dö. Att kombinera luft- och vägtransport med samma fordon har hängt med sedan… Ja, bilens barndom. Någon serieproduktion av ett sådant fordon har aldrig varit aktuellt. Och begreppet flygande bil är brett. På tapeten sedan tio år tillbaka är eldrivna fordon som mer kan beskrivas som små helikoptrar än regelrätta bilar.

Nu slår i alla fall flyg- och bilindustrin sina påsar ihop då Suzuki upplåter sin fabrik i Shizuoka åt tillverkaren SkyDrive. Som namnet antyder sysslar de just med flygdon och 2024 är det tänkt att produktionens ska komma igång av deras Skydrive eVTOL – en eldriven farkost för tre åkande som kan lyfta och landa vertikalt.

Foto: SkyDrive

Men Suzuki kommer inte bara att kasta över nycklar till lokalen utan även agera konsult och förbereda själva produktionen. Mer detaljerade uppgifter om hur involverade Suzuki kommer att vara följer.

SkyDrive grundades i juli 2018 efter att ha testat flygande bilkoncept och prototyper sedan 2014. Visionen är att lansera eVTOLs i Japan och övriga världen. Första bemannade flygtestet gjorde man 2019 och eVTOL ska nu certifieras av Japan Civil Aviation Bureau (JCAB).